Кабинетът реши: Министерствата да орежат разходите си, за да има повече пари за пандемията

Кабинетът реши: Министерствата да орежат разходите си, за да има повече пари за пандемията

Първостепенните разпоредители с бюджет да направят анализ на предстоящите плащания и на възможни икономии по бюджетите си до края на годината. Това реши Министерски съвет (МС) на своето заседание днес.

Мярката е свързана с изпълнението на бюджета за 2020 г. По този начин се осигурява възможност за гъвкавост действията на правителството при форсмажорни обстоятелства, с оглед осигуряване на средства за опазване здравето на населението и за преодоляване на негативните въздействия върху икономиката и бизнеса. Така при необходимост от допълнителни разходи за борба с пандемията, средствата ще се осигуряват за сметка на реализирани икономии по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Мярката ще подкрепи приетите на второ четене от бюджетната комисия към НС изменения в Закона за публичните финанси, според които МС ще има право да прехвърля средства от едни първостепенни разпоредители с бюджет към други за сметка на икономии и спестени разходи. Определя се и лимит за плащания за ноември и декември 2020 г. в размер на средномесечния размер на разходите и предоставените трансфери за деветмесечието, увеличен с не повече от 30 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.