МС реши: 260 млн. лева за детски градини и училища

МС реши: 260 млн. лева за детски градини и училища

Общо 260 млн лева предвижда МС за изграждане, реконструкция и разширяване на детски градини, ясли и училища в страната и София. Това става ясно от две решения на кабинета, който е провел извънредно заседание.

На него правителството одобри програма за изграждане на градини и училища за периода 2020 – 2022. г. За настоящата година индикативният бюджет е до 70 млн. лева.  Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от следващите две години, което означава общо 210 млн. лева. Предвижда се както строеж на нови сгради в страната, така и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи. По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места. Ще се създадат и предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. В резултат на изпълнението на програмата се очаква и повече училища да преминат към едносменен режим на обучение. Изпълнението на програмата ще се наблюдава и координира от МОН.

Наред с това МС отпуска и допълнителни 50 млн. лева по бюджета на Столична община за 2020 г. също за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите такива. Парите се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.