МС прие нови изисквания за качеството на горивата за битово отопление

МС прие нови изисквания за качеството на горивата за битово отопление

Министерски съвет (МС) прие Наредба с изисквания за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление. Това стана по време на редовното заседание на кабинета днес. Освен качество, документът поставя и условия за контрола на горивата.

Целта на наредбата е да се подобри качеството на атмосферния въздух, като така гражданите ще бъдат защитени от вредните емисии и фините прахови частици. Това ще стане благодарение на нововъведени норми за допустимо съдържание на сяра, пепел и влага във въглищата и брикетите за битово отопление. Въвеждат се изисквания за пакетиране и етикетиране на твърдите горива. Наредбата поставя и изисквания за съответствието с изискванията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива. За спазването на условията ще отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Приемането на наредбата е част от последователната държавна политика за подобряване качеството на въздуха и адресиране на проблема с високите нива на емисии на фини прахови частици от битовото отопление на твърди горива. Мярката е и в изпълнение на Решение на Съда на Европейския съюз С-488/15 от 5 април 2017г., с което България бе осъдена за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Заложена е и в наскоро приетата от Министерския съвет Национална програма за подобряване качеството на въздуха 2018 - 2024 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.