МС предлага: Проф. Никола Владов за орден „Стара планина”, Петьо Блъсков за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

МС предлага: Проф. Никола Владов за орден „Стара планина”, Петьо Блъсков за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Проф. Никола Владов ще бъде награден с орден „Стара планина”, а издателят Петьо Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Това става ясно от две решения на МС от днешното правителствено заседание.

Така МС предлага на президента да издаде  на указ за награждаване на о. з. старши лейтенант професор д-р Никола Владов, д.м.н., с орден „Стара планина” I степен, без лента, с мечове. Предложението за Владов е заради за значимия му принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно- панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, за цялостна дейност в областта на военномедицинското дело, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Наред с това МС предлага на държавния глава да издаде указ за награждаването на Петьо Христов Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика. Предложението е на културното министерство. От МС уточняват, че Блъсков е завършил „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Журналистическата си кариера започва през 1974 г. във вестник „Отечествен фронт“ като репортер, а впоследствие е завеждащ отдел „Култура“ и заместник главен редактор. През 1990 г. заедно със свои колеги, между които Радостина Константинова, Владимир Райчев, Емил Петков, Драгомир Василев и Валери Найденов, слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците „168 часа“ и „24 часа“. Седем години по-късно продава „Пресгрупа 168 часа“.

През 1998 г. създава „Пресгрупа Монитор“, тогава излиза и първият брой на вестник „Монитор“. Освен създател Петьо Блъсков е и негов главен редактор до 2007 г. През 2002 г. заедно със сина си Петьо Петьов Блъсков създава вестник „Виж“, който през януари 2005 г. се трансформира във вестник „Телеграф“. През 2007 г. продава Пресгрупа „Монитор“. Между 2008 и 2015 г.  създава и издава безплатния всекидневник „Новините днес“, както и вестниците „Република“ и „Репортер“. От 2015 г. до момента е собственик на вестник „Труд“ и негов главен редактор. През 2012 г. Блъсков е сред учредителите на Българския медиен съюз. През 2019 г. пък инициира издаването на поредицата „Вечните книги на България“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.