МС отпусна 21 млн. лв. за първата вноска за корабите за ВМС

МС отпусна 21 млн. лв. за първата вноска за корабите за ВМС

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 21 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. за осигуряване на първото авансово плащане по Договора между Министерството на отбраната и ,,FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG” за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”.

С изпълнението на постановлението ще се увеличат разходите по политика в областта на отбранителните способности, бюджетна програма „Управление на инвестиционни проекти” по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г.

Правителството одобри още проект за инвестиционен разход „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски”. 

Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски(СВ). Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност.

С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.