МС отпусна 3,7 млн. лв. за Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и София (ВИДЕО)

МС отпусна 3,7 млн. лв. за Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и София (ВИДЕО)

Премиерът: Винаги сме действали максимално бързо, веднага ще започнат аварийните дейности

Винаги сме действали максимално бързо, за да могат кметовете по общините и населените места веднага да започнат своите аварийни дейности. Това коментира премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното извънредно правителствено заседание, на което бяха отпуснати 3 731 061 лева за щетите след наводненията, съобщиха от Дондуков 1.

След вчерашното решение на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, днес финансова подкрепа получават общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична община. Така тези общини незабавно ще бъдат подпомогнати. Представителите на местната власт, които присъстваха на заседанието благодариха на премиера Борисов за подкрепата, която държавата им оказва.

По бюджета на Столична община Министерският  съвет отпуска 965 000 за почистване на коритото на река Искър от язовир „Панчарево“ до корекцията при летище „София“. „Заедно с почистването на реката ще можем да изградим и вело алея и пешеходна алея покрай река Искър в района на „Панчарево“ и това да стане и място за разходка на хората. Всеки лев инвестиран в превенция се връща в пъти“, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че всяка година почистват 100 км речни корита. Напомни, че преди 3 г. пак са получили помощ от държавата за почистване на първите 5 км от река Искър. "Всеки лев инвестиран в превенция се връща в пъти", каза Фандъкова.

Борисов на свой ред помоли Фандъкова след изграждането на втория мост над река Искър, който бил огромен и в момента бил на армировка, да се направи велоалея и пешеходна пътека. По думите му мостът щял да бъде готов до месец.  Първият мост вече бил готов и в момента по него течало разширението на Южната дъга. 

Община Костинброд пък ще бъде подпомогната с 1, 155 млн. лева.  „Подкрепата, която ни давате е изключително нужна. Реката заля село Петърч, което не се е случвало от 15 години, заля и част от Костинброд, което не се е случвало повече от 10 години. Започваме дейности по превенция и възстановяване на последиците от наводнението на територията на общината ни“, заяви кметът на Костинброд Трайко Младенов. Той специално изрази благодарност към полицаите и пожарникарите, които са били на място през цялото време, докато водата не се е оттеглила.

Общо на 947 310 лева възлиза подкрепата, отпусната от правителството на днешното заседание за община Лъки. Със средствата ще бъде укрепено срутището в с. Дряново, както и ще бъде укрепен участък от пътя Лъки – Крушово – Манастир. „Гордея се с това, че имаме такива управници и много бързи мерки от Ваша страна. Учудвам се на Вашата енергия, която давате на хората на България и успявате да стигнете до всеки човек в страната“, отбеляза кметът на Лъки Валентин Симеонов. Кметът благодари на премиера Борисов за това, че лично се ангажира с подкрепата за Дряново в рамките на посещението му вчера на място. Симеонов беше категоричен, че е изключително важно срутището да бъде укрепено и изрази надежда, че още през настоящата седмица ще бъдат започнати дейностите.

Община Гоце Делчев ще бъде подпомогната от правителството с 663 751 лева, с които ще бъдат изградени подпорна стена за укрепване на десния бряг на р. Туфча и улица в с. Брезница. Заместник-кметът на Гоце Делчев Саид Иброш също благодари за своевременната реакция на кабинета. Отбеляза и значението на финансовата помощ, която правителството оказа наскоро и за болницата в града.

Накрая Борисов благодари на МВР-шефът Христо Терзийски и на финансовия министър Кирил Ананиев, който така  ръководил финансите на държавата, че да се отпускат средства за пострадалите общини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.