МС одобри доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 година

МС одобри доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 година

Правителството прие Програма за подкрепа на българските общности в чужбина

Правителството одобри „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.“ и прие Програма за подкрепа на българските общности в чужбина , съобщиха от правителствената информационна служба.

Докладът отразява динамичните и сложни процеси в отбраната и израждането на българските въоръжени сили през изминалата 2019 г. и е израз на осъществяваната от Министерството на отбраната политика на прозрачност и отчетност. Той отчита както постигнатите успехи, така и предизвикателствата пред въоръжените сили, свързани с попълването на вакантните длъжности и модернизацията.

Отбелязва се, че основните усилия са били фокусирани върху идентифицирането и прилагането на оптимални управленски решения за нарастване на разходите за отбрана и справянето с дефицита от отбранителни способности.

В доклада се представят и обосновани изводи и насоки за съсредоточаване на усилията през следващия отчетен период, които са в съответствие с приоритетите в сектор „Отбрана“ на Програмата за управление на Правителството на Република България за периода 2017-2021 г.

Кабинетът одобри и Програма за подкрепа на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Програмата е за периода 2020-2024 г. Средствата ще се предоставят на проектна основа. Целта е да се подпомогнат организациите на българските общности, регистрирани съгласно съответното местно законодателство, като финансира дейности за укрепване на структурата им, разширяване на дейността им за съхраняване на българската идентичност сред общностите зад граница, както и на публичното им присъствие в съответните държави.

Проектите, които ще бъдат реализирани през 2020 г. в рамките на програмата, ще се финансират със средства, отпуснати с Постановление на Министерски съвет от 20 февруари 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.