МС иска НС да одобри споразумението с Янсен, взимаме 2 млн. дози ваксини

МС иска НС да одобри споразумението с Янсен, взимаме 2 млн. дози ваксини

Министерски съвет е внесъл в НС за одобрение и ратификация споразумението за ваксините за COVID -19 от шведската компания Янсен.

От мотивите към внесеното решение става ясно, че ще получим 2 млн дози ваксини, вместо първоначалните 3,1 млн.дози.

Кабинетът напомня, че ЕК е сключвала предварителни споразумения с производителите на ваксини, съдържащи задължение за придобиване на дози ваксина. Ако някоя от държавите не е желаела това - количеството на ваксините, самите условия или друго, е имала  право да се откаже от участие чрез изрично уведомление до ЕК в рамките на 5 работни дни.

Така здравното министерство предлага да не се включваме в това споразумение и МС взема решение на 14 октомври. В резултат обаче сме уведомени от ЕК, че единствено България се е отказала от договор. Така се стига до извънредното заседание на МС на 13 ноември, когато правителството взима решение да се предприемат действия за сключване на договор за ваксини срещу COVlD-19 от Янсен. Мотивите - с оглед на общоевропейската визия за единно европейско портфолио от ваксини и несигурността относно резултатите от клиничните изпитвания за останалите кандидати за ваксини. НС на свой ред на 3 декември одобрява това.

Предвид първоначалният изричен отказ от договор с Янсен обаче получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализиран чрез споразумение с друга държава членка, която на свой ред да предостави на България исканите количества на същата цена и условия.

От МС изтъкват, че предварителното споразумение между ЕК и Янсен е било заложено разпределение на 200 млн. дози, а всяка държава членка да получи определено количество на базата на индекс. Той на свой ред отговаря на процент на населението на съответната държава спрямо общото население на ЕС. Така от данните в Евростат за 2020 г. за България този индекс е 1,55. 

Това означава,че за България са били предвидени 1,55 % от общите  200 млн. дози или точно З,1 млн.

Било е постигнато съгласие да ги получим от Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

След допълнителни уточнения с ЕК и Швеция като координатор на процеса на разпределение на количествата между държавите обаче е било постигнато съгласие за намаляване на количеството за България на 2 млн. дози.

Така в резултат доставката на ваксината на Янсен за България ще стане с две споразумения  за препродажба  - едното между Швеция и България, а другото между двете страни и самата компания.

Какво точно пише мотивите на властта, може да видите тук.

По всяка вероятност споразумението ще бъде ратифицирано от НС още на заседанието утре, тъй като петък е последният работен ден на депутатите за тази година. След това те излизат в Коледна ваканция.

Наред с това от МС са внесли и решение, с което искат парламентът да одобри участието на България в споразуменията за ваксини срещу COVID-19 между ЕК и други две компании - КюърВак (CUREVAC) и Модерна (Moderna Switzerland).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.