МС дава 40 млн. лева за автобусните превозвачи, възстановяват

МС дава 40 млн. лева за автобусните превозвачи, възстановяват "Вера су" (ВИДЕО)

  • Ако не си върнат разходите, дават плавателния съд на търг за 3 млн.лева
  • Догодина пускат поръчка за нови два спасителни кораба, ще струват 12 млн. лева

40 млн. лева помощ за автобусните превозвачи е одобрил кабинетът на днешното си заседание. Това коментира след него транспортният министър Христо Алексиев. По думите му с решението на кабинета са одобрили ред и условия, по които това да става, е те преди това са били обсъдени с всички браншови организации. Фирмите ще могат да кандидатстват още от понеделник, като важи както за частни компании, така и за общински. По думите му това може да направи и Столичния автотранспорт, като за целта може да получи около 3 млн. лева. Целта - да има справедливост и равнопоставеност и парите по мярката да бъдат разплатени до края на годината, че да получат глътка въздух покрай отражението на COVID-кризата.

По-късно от от МС уточниха, че подпомагането на лицензираните автобусни превозвачи с финансова подкрепа за покриване на разходи, извършени след 1 февруари 2020 г., се налага предвид продължаващата пандемия от COVID-19 и произтичащите от нея негативни последици за икономиката. Така има три условия - да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г.,  да са регистрирали спад поне 20% в приходите за всеки един от избрани от превозвача три месеца, както и да имат спад в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г.

Иначе Алексиев обясни още, че кабинетът е решил още да жалим пред Съда на ЕС и пакета "Мобилност", който по думите му в доста дискриминационен по отношение на автобусния превоз.

Отделно от това министърът коментира и кораба "Вера су", който бил на сух док и ще бъде възстановен като плавателен съд. Преди седмица държавата е поканила собственика и застрахователите да покрият разходите, като те има срок от 14 дни за отговор. Този срок изтича другата седмица. Ако не го спазят, корабът ще бъде продаден на търг и стойността му би възлизала на 3 млн. лева. На въпроса защо толкова малко, министърът отговори, че все пак корабът не е бил в добро състояние. "Ние извадихме потънал кораб, който някой умишлено потопи - турският собственик. Той беше умрял и ние го съживихме. Той след ремонта ще бъде възстановен", каза Алексиев.

Иначе министърът напомни, че вече са готови и са подготвили техническо задание за придобиването на нов спасителен многофункционален кораб. Финансирането му е включено в новата оперативна програма транспортна свързаност, където е заложен като приоритетен проект. Така в началото на следващата година биха могли да пуснат обществена поръчка за неговото проектиране и изграждане. Алексиев обясни, че всъщност става дума за два кораба - един от 45 метра и втори от 30 метра, като бюджетът за тях е около 12 млн. лева. Освен за спасяване, можели да се ползват за обучение на студенти и научно - изследователски мисии.

Има и работна група, която трябва да изработи новите водни пътища на България, които да бъдат по-отдалечени от брега. От ТУ - Варна пък ще включат спасяването на "Вера Су" в учебната си програма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.