Мръсотията в обора разваля млякото
2

Кравите трудно се разгонват

Мръсотията в обора разваля млякото

На животните трябва да се дават и сочни фуражи

Метеорологичните условия и традиционната за месеца снежна покривка налагат през месец декември оборния тип отглеждане на селскостопанските животни.


При него те се намират в среда много по-богато населена с микроорганизми, отколкото през пасищния период. Всичко зависи от стопанина: качеството и количеството на изхранваните фуражи, зоохигиенните и технологични фактори на средата, количеството и качеството на получената животинска продукция.
Хигиена
Лошите хигиенни условия в помещенията за отглеждане на животни, наситеният въздух с амоняк, сероводород, въглероден двуокис и други вредни газове - от изпаренията на урина и фекалии, създават условия за ред неблагополучия, предупреждават от Националната служба за съвети в земеделието.
Безплодие
Нарушават се репродуктивните качества на животните. В практиката не са редки случаите, когато в продължителен период след отелване именно по тези причини кравите не се разгонват. Липсата на разгоненост естествено води до безплодие и загуби от мляко и приплоди във времето.
Влошава се качеството на млякото. Микроорганизмите, попаднали в свежото и топло мляко, започват активно да се размножават и за кратко време увреждат ценните му качества. Микроорганизми в млякото попадат от праха във въздуха и водата, храната за животни, вимето на животното, доилните агрегати, замърсени ръце, съдовете за мляко. Опасни за качествата на млякото са и вредните вещества, попаднали от околната среда. Към вредните вещества спадат антибиотиците, пестициди и хербициди, нитрати и др.
Хранене
През зимните месеци храненето също е съществен рисков фактор - непълноценното хранене с бедни на витамини, микро- и макроелементи фуражи, влагането на замръзнали и плесенясали фуражи, са причина често за аборти, спадане на млечността с бавен период на възстановяване и ред други стопански неблагополучия.
Препоръки
Препоръките за този период са следните: Да се поддържа ежедневно добрата хигиена в оборите. Да се проветрява и почиства редовно. Животните да се пускат на двора, да им се осигурява движение и чист въздух. В зависимост от вида и категорията на животните освен качествено ливадно и люцерново сено, в дажбите да се включват и качествени сочни фуражи, силаж, цвекло, моркови и др.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.