Учени откриха, че фините частици от замърсения въздух минават през дробовете на бременната и се натрупват в плацентата на плода. Токсините нанасят вреди на фетуса, но как точно се нанася тази вреда все още не е изяснено.

Проучване на британски учени се установили, че в майки от Лондон са открити сажди в плацентата на всяко едно от техните бебета, а учените казват, че е възможно частиците да са навлезли и в самите фетуси.

“Съществуват сериозни връзки между мръсния въздух, който дишат майките, и ефекта, който той има над бебето”, казва Лиза Мияшита от университета “Куин Мери” в британската столица и препоръчва бъдещите майки да не излизат при високи нива на замърсяване.

Предишни проучвания доказват, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото, което води до доживотни вреди за здравето. Според друго проучване замърсяването на въздуха води до значително намаляване на интелектуалния капацитет.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк наскоро предупреди за опасността от замърсения въздух за бебетата: “Не само че мръсният въздух вреди на развиващите се дробове на бебетата, но може перманентно да увреди развиващите се мозъци – следователно бъдещето им.”

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Безплатен PSA туморен маркер за всеки пациент на Хил клиник през октомври

През октомври 2019 г. в цената на консултацията с уролог и ехографския преглед в столичната клиника влиза безплатно лабораторно изследване на PSA. Това изследване е ключово за ранната диагностика на рака на простатата. Световната здравна организация препоръчва всеки мъж над 50 годишна възраст да си прави веднъж в годината PSA туморен маркер, а ако има случай на простатен карцином в семейството – на шест месеца.

Варна отличник по ранна диагностика на деца с увреждания

Добрият опит на Варна в социалната сфера се ползва като пример за успешни практики в национален мащаб. Това заяви д-р Лидия Маринова, председател на социалната комисия към Общинския съвет във Варна на провелата се в София конференция по проблемите на ранното откриване и диагностициране на заболяванията на децата с увреждания.