Мръсотия изби рибата в Тибър край Рим

Мръсотия изби рибата в Тибър край Рим

Хиляди мъртви риби забелиха кореми по повърхността на преминаващата през Рим река Тибър и паникьосаха жителите на италианската столица.

Първата им реакция бе на остро негодувание срещу предполагаемия собственик на индустриално предприятие, който без да иска или нарочно е изпуснал във водата отровни химикали от пречиствателната си станция. Бърза проверка на санитарните власти обаче показа, че за радост великата река, по която според легендата плава до Рим кошницата с неговите основатели – новородените близнаци Ромул и Рем, що се отнася до промишлени отрови е чиста като никога. Предположенията, че речната фауна е била избита от липсата на кислород също не се оправдаха, тъй като уредите на изследователите показаха, че съдържанието му във водата е достатъчно, за да й осигури нормално съществуване.

В търсенето на причините за оказалата се необяснима смърт се включиха и ихтиолози, които направиха дисекция на десетки измрели шарани, кленове, мрени и други речни обитатели. И според собствените им думи пред репортери, на тях не им е трябвало много време, за да схванат, че хрилете на рибите са буквално задръстени от отпадъчни седименти, тоест от гъсти утайки, които на практика са затапили притока на жизненоважния кислород към вътрешните органи. По принцип това трудно се случва и е възможно само когато водата се пренасити с мръсотия от отпадъчни и гъсти битови утайки, стояли дълго в помийни и отходни ями, из задръстени канали и т.н. Оказа се, че точно това е станало в района на многомилионен Рим, тъй като падналите там напоследък пороища са предизвикали преливане на въпросните ями и канали, като „складираните“ в тях мръсотии са напълнили Тибър и съответно са уморили рибата в извечната река.

Но паметливи журналисти припомниха, че избиването с нечистотии на шарани, кленове, мрени и т.н. не се случва за пръв път в Тибър, тъй като преди три години е имало подобен инцидент, след който за съжаление нито общинските власти, нито природозащитниците са взели някакви мерки той да не се повтори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.