ВАРИАНТИ: Компенсират повишените цени в строителството на започнати проекти с публични средства
2

ВАРИАНТИ: Компенсират повишените цени в строителството на започнати проекти с публични средства

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България (КСБ) обмислят възможности за компенсация на увеличението на цените в строителството заради ръста на енергийните цени и забавените доставки на материали по проекти, финансирани с публични средства.

По думите на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев има необходимост от бърза компенсация на вече започнали и развиващи се проекти, защото има опасност някои от обектите да не могат да бъдат завършени, стана ясно по време на съвместно изявление с регионалния министър Виолета Комитова.

"Може би ще има обекти, които няма да могат да се завършат, поради това, че няма достатъчно ресурси или има забавяне", заяви инж.Терзиев.

"КСБ и МРРБ ще мислят в тази посока по какъв механизъм и с какви проценти, за кои видове дейности и как да се мисли за компенсация", каза и Комитова. Тя обаче допълни, че приоритетно ще бъде обмислено осигуряването на допълнителни средства за започнати строежи, за да не остава незавършено строителство. "Най-скъпото строителство е незавършеното строителство", отсече Комитова.

От браншовата камара се ангажираха в най-кратки срокове да представят на държавата точен отчет за разходите на всеки един обект с държавно финансиране. В по-дългосрочен план, когато има редовно правителство, ще се търсят механизми, по които тези проекти да се оценяват по съответните цени към съответния момент. В отговор на въпрос министър Комитова посочи, че в най-голям риск са всички започнати проекти.

Сред другите обсъдени днес теми е било и възлагането чрез инженеринг. Докато строителите настояват, че това е напълно легитимна и световнопризната практика, Комитова нееднократно изразява воля си да забрани инженеринга при всички проекти, касаещи дори и лев държавно финансиране. "Един от въпросите, които разглеждахме, бе точно този. Имаме някакви разминавания, но смятаме, че може да се намери разумен подход", коментира инж. Терзиев.

КСБ и МРРБ са били на едно мнение от необходимостта от осигуряване на сума близка до 1,5 млрд. лв. в следващия бюджета за текущ ремонт и поддържане на пътищата, колкото държавата е давала през последните четири години на строителните фирми, каза министър Комитова.

Общо е било и разбирането за гаранционните срокове, за да се избегне явлението "ремонт на ремонтите".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.