Достъпът до интернет вече се приема за даденост, но в много райони от света достъпа не е толкова лесен. За това китайската компания LinkSure Network ще създаде до 2026 г. система от сателити, която ще осигурява безплатен достъп до интернет по целия свят.

Наречена LinkSure Swarm Constellation System, изграждането на мрежата ще започне с изстрелването на сателита LinkSure-1 през 2019 г. След което ще бъдат изстреляни още 10 сателита до 2020 г., като е планирано да бъдат изстреляни общо 272 сателита и отворени центрове за обработка на данни, през следващите осем години.


Подобно на другите предлагани системи от този тип, включително и изпробваната от SpaceX, идеята е да се предава интернет свързаност от сателит към сателит, като по този начин, се осигури сигнал в области, които нямат необходимата наземна инфраструктура за високоскоростен достъп до интернет мрежата. Така, когато устройство има връзка със сателит, то ще може да се бъде онлайн.


LinkSure стана известна,  разработвайки приложението Wi-Fi Master Key, което е изключително популярно в Азия, осигуряващо безопасен достъп онлайн, предпазвайки поверителността на потребителите. Екипът, натоварен със създаването на новата сателитна система, включва членове от Китайската космическа академия (China Academy of Space).

 

По последни данни, едва малко над половината от населението на Земята, около 4 милиарда души, имат достъп до интернет.


Възможността за безплатен достъп до интернет, ще е от голямо значение за много от отдалечените и развиващи се части на планетата, но разходите ще трябва да бъдат изплатени по някакъв начин. LinkSure казва, че партньорства и приложения ще осигурят финансиране, като вероятно потребителите ще трябва да използват приложенията на LinkSure, за да получат достъп и да се справят с реклама по едно и също време.
Всички данни все още предстои да бъдат уточнени, но LinkSure твърди, че общата цена на проекта ще бъде около 3 милиарда юана ($ 432 млн.).


LinkSure не е единствената компания, която има идея да осигури достъп до интернет от ниска околоземна орбита. Проектът Loon на Google продължава да се разширява по целия свят, като използва специално разработени балони с горещ въздух, за да предостави достъп до интернет в отдалечени региони на света.

Facebook също проучва възможността за разполагане на сателити, за да се осигури интернет връзка и Facebook в повече части от земното кълбо, отказвайки се от първоначалната си идея да използва автономни дронове, излъчващи интернет сигнал до районите над които прелитат.

Възможно е, потребителите в части от света без надеждна интернет връзка, скоро да имат избор от няколко сателитни мрежи, към които да се свържат, за да получат достъп до интернет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Роботи, дронове и добавена реалност са сред играчките от 2018 година

Играчки учат децата на полезни умения

Роботи, дронове и добавена реалност са сред играчките от 2018 година

Съвременните детски играчки са изключително напреднали, което не винаги е от полза за децата. Роботите, дроновете и добавената реалност са мания сред децата, но има и играчки, които може да ги научат на някои полезни умения. Това са някои от най-интересните играчки за 2018 година.

Компанията разработва системи и превозни средства за автономното бъдеще

Bosch представя бъдещето на превозните средства на CES 2019

Компанията разработва системи и превозни средства за автономното бъдеще

Голяма част от технологиите, използвани в съвременните автомобили, са дело на компанията Bosch, която си е поставила за цел, да се превърне в технологичен лидер и при бъдещите автомобили с автономно управление.

Компанията разкри gram 17 и gram 2-in-1 преди CES 2019

Лек и способен лаптоп от LG

Компанията разкри gram 17 и gram 2-in-1 преди CES 2019

Предлаганите в магазините за електроника лаптопи са от известни в сферата компании, като HP, Dell, Asus, Samsung и Lenovo, но компанията за телевизори, телефони и бяла техника, LG, се намесва вече и при преносимите компютри. Точно преди потребителското изложение за електроника CES 2019, компанията добави два нови модела към серията си лаптопи gram, 17-инчов вариант и 14-инчово 2-в-1 устройство.