Достъпът до интернет вече се приема за даденост, но в много райони от света достъпа не е толкова лесен. За това китайската компания LinkSure Network ще създаде до 2026 г. система от сателити, която ще осигурява безплатен достъп до интернет по целия свят.

Наречена LinkSure Swarm Constellation System, изграждането на мрежата ще започне с изстрелването на сателита LinkSure-1 през 2019 г. След което ще бъдат изстреляни още 10 сателита до 2020 г., като е планирано да бъдат изстреляни общо 272 сателита и отворени центрове за обработка на данни, през следващите осем години.


Подобно на другите предлагани системи от този тип, включително и изпробваната от SpaceX, идеята е да се предава интернет свързаност от сателит към сателит, като по този начин, се осигури сигнал в области, които нямат необходимата наземна инфраструктура за високоскоростен достъп до интернет мрежата. Така, когато устройство има връзка със сателит, то ще може да се бъде онлайн.


LinkSure стана известна,  разработвайки приложението Wi-Fi Master Key, което е изключително популярно в Азия, осигуряващо безопасен достъп онлайн, предпазвайки поверителността на потребителите. Екипът, натоварен със създаването на новата сателитна система, включва членове от Китайската космическа академия (China Academy of Space).

 

По последни данни, едва малко над половината от населението на Земята, около 4 милиарда души, имат достъп до интернет.


Възможността за безплатен достъп до интернет, ще е от голямо значение за много от отдалечените и развиващи се части на планетата, но разходите ще трябва да бъдат изплатени по някакъв начин. LinkSure казва, че партньорства и приложения ще осигурят финансиране, като вероятно потребителите ще трябва да използват приложенията на LinkSure, за да получат достъп и да се справят с реклама по едно и също време.
Всички данни все още предстои да бъдат уточнени, но LinkSure твърди, че общата цена на проекта ще бъде около 3 милиарда юана ($ 432 млн.).


LinkSure не е единствената компания, която има идея да осигури достъп до интернет от ниска околоземна орбита. Проектът Loon на Google продължава да се разширява по целия свят, като използва специално разработени балони с горещ въздух, за да предостави достъп до интернет в отдалечени региони на света.

Facebook също проучва възможността за разполагане на сателити, за да се осигури интернет връзка и Facebook в повече части от земното кълбо, отказвайки се от първоначалната си идея да използва автономни дронове, излъчващи интернет сигнал до районите над които прелитат.

Възможно е, потребителите в части от света без надеждна интернет връзка, скоро да имат избор от няколко сателитни мрежи, към които да се свържат, за да получат достъп до интернет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Детски умен часовник и телефон в едно устройство

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Умните часовници и смартфоните за деца не са новост, като от скоро, дори FitBit предлага детски умен часовник, но китайската компания Abardeen има малко по различен подход. Най-новото предложение на компанията, което от тази седмица набира средства в Kickstarter, използва модулен дизайн, комбинирайки телефон и умен часовник за деца.

Робота плува в човешкото тяло

Миниатюрен самолет за доставка на лекарства

Робота плува в човешкото тяло

С развитието на технологиите, нараства броя на разработваните миниатюрни роботи, способни да извършват целеви доставки на лекарства в човешкото тяло. Едно от най-новите роботизитани устройства използва наподобяваща кит опашка и криле, които се сгъват нагоре или надолу, когато е необходимо.

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Повече автономия за автомобилите

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Nissan съобщи, че въвежда следващата версия на технологията си за автономно управление ProPilot, която ще дебютира в предстоящия модел за японския пазар Skyline. ProPilot 2.0 позволява за първи път на шофьорите да не държат волана с ръце, въпреки че това е ще бъде възможно само на магистрала и само при определени условия.