0

М озъкът старее от прекалената консумация на бързи закуски, ной-вече хамбургери. Това са установили специалисти от Австралийския национален университет, съобщи сайтът MedicalXpress. Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори, свързани с околната среда.

Мозъкът старее от прекалената консумация на бързи закуски, ной-вече хамбургери. Това са установили специалисти от Австралийския национален университет, съобщи сайтът MedicalXpress. Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори, свързани с околната среда.

Учените открили убедителни доказателства, че нездравословното хранене и липсата на физическа активност за дълъг период увеличават риска от развитие на диабет тип 2 и влошават когнитивните функции, предизвиквайки деменция и атрофия на мозъка.
У хората на средна възраст невродегенеративните заболявания могат да започнат по-рано от обичайното и да имат необратим характер. Затова препоръките за намаляване на риска от деменция за хората, прехвърлили 60-те, на практика са безполезни. Специалистите препоръчват да се премине колкото е възможно по-рано към здравословно хранене.


Около 30 на сто от възрастните хора по света са с наднормено тегло или затлъстели, а над 10 на сто ще са засегнати от диабет тип 2 към 2030 г.