Изложба „Цветни картини от Древен Рим“, представяща 21 изящни антични мозайки от Вечния град, се открива утре от 18 ч. в Националния археологически музей и ще може да се види до 28 юли.

Експонатите за пръв път напускат Капитолийските музеи в италианската столица, където са показвани пред публика изключително рядко, тъй като са специфични паметници, които трудно се запазват, реставрират и транспортират, а веднъж изложени, изискват специални грижи, разкри директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов. Някои от реликвите са с тегло над 300 кг,

най-големите са с размери 2 на 2 м и повече

а сюжетите включват кораб, навлизащ в пристанище с фар, антични атлети, символични изображения на сезоните, пауни, олицетворяващи безсмъртието, колесници, митологични и битови сцени, планове на сгради, декоративни орнаментални композиции и др.

Предложението за уникалната експозиция идва от директора на Италианския културен институт в София Луиджина Педди и музеите веднага откликват на предизвикателството, като екипната подготовка за събитието започва още в началото на есента на 2018-а. Настоящата година пък е знакова за многостранните връзки между България и Италия с обмена между двете културни столици на Европа – Пловдив и Матера, както и със 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Артефактите, датирани от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., са открити при изкопни работи в края на ХІХ век: през 1870 г. Рим става столица на обединена Италия и започва мащабно строителство, което променя облика на града. Дотогава археологическият пласт не е бил докосван през вековете и мозайките биха могли да излязат на бял свят добре запазени. Но тъй като статуите са се смятали за по-ценни исторически свидетелства и произведения на изкуството, много фрески, подови и стенни украси са били унищожавани или от тях са снемани само отделни части, ето защо от някои са останали само фрагменти, обясниха експертите от Капитолийските музеи Надя Аньоли и Серена Гулиелми – куратори на изложбата. Всички те обаче са били в археологически контекст, което добавя към естетическата им стойност познание за функциите им в сградите и за живота на обитателите на града в античността. Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, от минералите серпентин и гранат, слепени със стъклена паста. Луиджина Педди нарече тези цветни елементи – червеникави, синьо-зелени и т.н., „пиксели на епохата“, а изобразеното с тях –

 моментни снимки на тогавашния живот

 Материалите са били доставяни от завладените от Римската империя земи в Северна Африка, Мала Азия и др. и могат да послужат като историческо свидетелство за разширяването на територията й.

Редом с тази уникална експозиция в залите на музея ще върви и съпътстващата „Усет за разкош: Римски мозайки от България“, съдържаща постери с фотоси на едни от най-представителните образци, намерени по нашите земи и датирани от втората половина на І в. сл. Хр. докъм средата на V в. сл. Хр. Римската аристокрация се е стремяла да глобализира културата си, така че има доста сходства между мозайките от Рим и от сгради в големите градски центрове тук: Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум... Част от втората изложба е и реален фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди 10 години при спасителни разкопки в Стара Загора. На нея личат 3 митологични фигури – участници във вакханалиите, посветени на бог Дионис...

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.

С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден

С помощта на новия микроскоп в центъра за молекулярна биология българските учени ще има възможността да изследват болести, за които досега не е било възможно да се правят тестове в България. Така ще могат изследват само за ден автоимунни болести на мозъка, които за момента изпращат в чужбина, а резултатите са готови след 15 дни.