МОСВ намали с 57% забавената рекултивация на общински депа

МОСВ намали с 57% забавената рекултивация на общински депа

За 4 месеца Министерството на околната среда и водите (МОСВ) успя да намали с 57% забавената рекултивация на общински депа по процедурата за нарушение на правото на ЕС. В резултат от положените усилия от екипа на министерството е ускорено физическото изпълнение на дейностите за приключване на проектите за рекултивация на депа, посочиха от МОСВ.

Само за периода май-септември 2021 г. е приключила техническата рекултивация на 27 депа на общини Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик и Самоков, което представлява 57% от забавените проекти, посочиха от МОСВ.

За сравнение през целия период от шест години от 2015 г., когато е постановено решение на Съда на ЕС до началото на май 2021 г. е приключила техническата рекултивация на 66 депа, като е забавена рекултивацията на 47 от общинските депа, допълниха от министерството.

През 2015 г. страната ни е осъдена за продължаване на експлоатацията и непредприети действия за изпълнение на техническата рекултивация на общо 113 общински  депа.  В периода на предишното управление последните издадени заповеди за прекратяване на експлоатацията на общинските депа, които не отговарят на нормативните изисквания, са от декември 2017 г. Въпреки ясно определения краен срок (декември  2020 г.), неглижирането на проблема в продължение на години и бавните темпове на закриване и рекултивация на старите общински депа, е пряката причина, която доведе до уведомлението от Европейската комисия от 15.07.2021 г., че страната ни ще бъде изправена пред Съда на ЕС за втори път в резултат на неизпълнението на решението по делото от 2015г., за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща.

След положените през последните 4 месеца усилия за намаляване на размера на санкцията, България ще бъде изправена пред съда за заплащане на санкции за 24 от депата за неопасни отпадъци, които все още не са рекултивирани, допълниха от МОСВ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.