МОСВ: На

МОСВ: На "Алепу" инвеститорът е искал да строи курортен комплекс, а не подпорна стена

Инвеститорът по казуса "Алепу" е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това стана известно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Димитър Найденов от "Демократична България" за действия и бездействия на МОСВ по казуса.

"Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс,


включващ "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж".


С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОС Бургас, която е подписала това решение. Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, посочи министърът.

По думите му от 2017 г.


до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса.


Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за "Алепу". "Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", коментира Личев.

Подкрепяме становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС, каза още министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.