0

П аметта на Св. Евфимия Всехвална Прехвална се чества два пъти - на 16 септември, когато пострадала за вярата и а на 11 юли, когато се възпоменава чудотворството на нейните свети мощи.

Паметта на Св. Евфимия Всехвална Прехвална се чества два пъти - на 16 септември, когато пострадала за вярата и а на 11 юли, когато се възпоменава чудотворството на нейните свети мощи.

То било проявено във време на ІV Вселенски събор в Халкидон. Този събор бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 г. Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфимия.

Двете тълкувания за Христос били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен, запечатан и охранван от военна стража.

След тридневен общ пост и молитва го отворили и видели, че православното писание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните.

На 16 септември отбелязваме и


Блажената Людмила


Тя била съпруга на чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада съпруга били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и поставили в тях свещеници. Те имали трима сина и една дъщеря. Но скоро Боривой починал. Синът им Братислав наследил престола на своя баща и след като управлявал народа си тридесет и три години, също починал. Властта наследил Вячеслав - внукът на света Людмила. Но майка му мразела свекърва си и всячески се стараела да я погуби. Тя подучила двама боляри да убият блажената Людмила. Това станало през 921. По късно Света Людмила е възприета за покровител на чешкия народ