Мощите на Света Евфимия посочват истинската вяра

Мощите на Света Евфимия посочват истинската вяра

Паметта на Св. Евфимия Всехвална Прехвална се чества два пъти - на 16 септември, когато пострадала за вярата и а на 11 юли, когато се възпоменава чудотворството на нейните свети мощи.

То било проявено във време на ІV Вселенски събор в Халкидон. Този събор бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 г. Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфимия.

Двете тълкувания за Христос били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен, запечатан и охранван от военна стража.

След тридневен общ пост и молитва го отворили и видели, че православното писание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните.

На 16 септември отбелязваме и


Блажената Людмила


Тя била съпруга на чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада съпруга били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и поставили в тях свещеници. Те имали трима сина и една дъщеря. Но скоро Боривой починал. Синът им Братислав наследил престола на своя баща и след като управлявал народа си тридесет и три години, също починал. Властта наследил Вячеслав - внукът на света Людмила. Но майка му мразела свекърва си и всячески се стараела да я погуби. Тя подучила двама боляри да убият блажената Людмила. Това станало през 921. По късно Света Людмила е възприета за покровител на чешкия народ

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.