0

З а близо три месеца Рилският манастир бе изолиран от останалата част на света заради скално срутище. От 2 април пътят бе отпушен, макар и в едното платно. Така хилядите поклонници от страната и чужбина отново имат достъп до светата обител. А там се пази една от най-чудотворните светини в християнския свят - мощите на отшелника св. Иван, живял през X век.

За близо три месеца Рилският манастир бе изолиран от останалата част на света заради скално срутище. От 2 април пътят бе отпушен, макар и в едното платно. Така хилядите поклонници от страната и чужбина отново имат достъп до светата обител. А там се пази една от най-чудотворните светини в християнския свят - мощите на отшелника св. Иван, живял през X век.

Памучета

Мощите му (без дясната ръка – б .а.) се намират в саркофаг в манастира. Няколко пъти дневно монасите вадят и раздават от тях памучета, напоени с небесна благодат и миро. Братята разказват, че след молитва нетленните останки на светеца лекуват рак, менингит, перитонит, дори детски паралич, даряват с реч неми, със зрение, слепи. Хора от близките села разказват за доста чудеса, а други са описани от самите монаси. През 1938 г. например йеромонах Климент е описал свидетелството на Лазар Куюмджиев - бижутер от Горна Оряховица, страдащ от сърце. Той имал повредена клапа, но след като започнал да идва в обителта, се подобрил видимо, а симптомите на умора, задух и болки отшумели.

"Дядо от Силистра доведе един ден през август внучето си - пет-шестгодишно русо хлапенце. Само то му останало клетото. Родителите му загинали при катастрофа. Домиля ми, като видях невръстния страдалец - не може да си стъпи на крачетата. Поставиха го пред мощите на свети Иван. Престоя безмълвно близо час. И изведнъж - о-о-о, чудо! Момченцето започна да пристъпя, залита, но проходи милото", свидетелства преди време мирянката леля Мария.

Дете от Северна България счупило бедрената кост на крака си, състоянието му било тежко. Решили да го заведат до Рилския манастир. Молили се пред саркофага на светията. Качили се и до пещерата му нагоре в планината, известна като Провиралката. Щом минало през тесния процеп, детето хвърлило патериците - започнало да тича надолу по планинския склон към манастира.

Свещеник

Свещеникът на село Мърчаево до столицата отец Илия Илиев споделя, че на младини бил спортист и се контузил тежко. Нищо не му помогнало, ходел с патерици, ръцете му били подути от инжекциите с нивалин. Отишъл в Рилския манастир. Тогава дал обет, че ако оздравее, ще стане свещеник. Чудото се случило и бившият спортист, ще-не ще, трябвало да сложи расото. В момента той служи в църквата, която се намира точно на пътя, по който са минали мощите на св. Иван. Това станало през 1469 г. при връщането им от Велико Търново в Рилския манастир. Перничани пък са убедени, че именно нетленната благодат на Чудотвореца е спасила града им от жертви в страшното пролетно земетресение от 2012 г. Частицата от мощите през 2009 г. е пренесена от Рилската обител в централния пернишки храм.

“Св. Иван Рилски повече от 1000 години бди над България”, заключи тогава Знеполският епископ Йоан по време на молебена за утихване на земята.

Булка

Свети Иван Рилски се споменава и покрай едно момиче, обсебено от демон. След като развалили годеж, за да се омъжи за друг, с девойката от близките села се случили необясними явления. Започнала да драска и пищи. От устата й излизали пяна и сквернословия. Родителите се чудили какво да правят и тръгнали към Рилския манастир да дирят спасение. Според храмовите хроникьори семейството било настанено в монашеска килия с номер 104. Mонах Павел влязъл и започнал да ръси със светена вода. Тогава положението на девойката станало още по-лошо. “Защо ме пръска този с огън”, изревал демонът чрез устата на клетницата. Майката се притеснила и започнала да кърши пръсти, извинявайки се на отеца. Момичето обаче настоявало, че майката не вижда как това не било вода, а огън. Обсебената пренощувала в светата обител, а на сутринта смирено поискала да си ходи. Родителите й, притеснени, че пак бълнува, се опитали да я вразумят да останат една седмица. Вече били купили хляб и провизии. Момичето обаче обяснило съвсем спокойно, че през нощта й се явил нисък старец, който й казал следните думи: “Ти няма да си болна вече, ще оздравееш!”.