Морковите се вадят след дъжд, картофите при суха почва

Морковите се вадят след дъжд, картофите при суха почва

Октомври е месецът, когато трябва да приберем реколтата моркови, цвекло и предназначените за зимна консумация картофи. Но кога тези кореноплодни са готови за изваждане?

За най-добри резултати е добре да отгледате морковите от семена. Ако не сте изхвърлили пакетчето от семенцата, можете да видите на него за колко дни морковите достигат зрялост. Но има и друг начин. Основният принцип е, че морковите трябва да бъдат извадени, когато вече имат добър вкус. Затова издърпайте някой от тях, измийте го и го вкусете.

Можете да се ръководите и от следните правила. Бейби морковите са готови за реколтиране 50-60 дни от датата на посяване. На останалите им трябват още 3-4 седмици, за да достигнат беритбена зрялост. Размерът на морковите зависи от сорта, както и от това колко рохкава е почвата. Като цяло, ако вегетацията е минала добре, морковите са готови за прибиране, когато рамената им – върхът, който стърчи над почвата, са с диаметър 1,2-1,8 сантиметра в диаметър.

Дълго

Какво става, ако оставим морковите в почвата твърде дълго? Не се притеснявайте, ако не реколтирате навреме. Престоят им в почвата е всъщност начин за съхраняване на морковите. Но ако не ги покриете с подходящ мулч, може да установите, че върховете им започват да загиват. Освен това ще се влоши вкусът им. Ще станат по-скоро горчиви, отколкото сладки. Но при всички случаи е добре да оставите поне ред моркови в земята, за да си вземете семена от това двугодишно растение.

Как се реколтират морковите? След като вече сте сигурни, че времето за това е дошло, трябва да им направите последна поливка. Най-добре е обаче да изчакате да завали дъжд и да приберете морковите на първия сух ден. Почвата трябва да е само влажна, а не прогизнала, защото в противен случай ще има много кал по кореноплодите.

Може да се изкушите просто да издърпате морковите, хващайки ги за листата. Но това рядко върши работа. Първо трябва да разхлабите почвата. Тогава всичко ще стане по-лесно. Помогнете си с права лопата и ръчен култиватор.

Вероятно, след като извадите морковите, ще се изкушите веднага да ги приведете в търговски вид, все едно са току-що купени от магазина.

Грешка

Това обаче е грешка. Съхранявайте ги през зимата, без да сте ги измили преди това. Хубаво е обаче все пак с четка да премахнете излишната почва или пясък.

Преди съхранение, отрежете зеленината на върха. Използвайте остър нож или градински ножици. Оставете малко повече от сантиметър до два зеленина на върха, останалото компостирайте. Можете да използвате листата и за мулч в градината. Идеята да премахнете зелената част е да останат възможно най-много захари в самия морков. Другата причина е, че листата могат да загният през зимата.

Ако са малко количество, морковите могат да се съхраняват в хладилника. Махнете докрай зелената част, защото тя отнема влага от корена. При правилно съхранение, морковите могат да издържат до месец-два в хладилника. След като сте махнали зеленината, сложете ги в пластмасови контейнери с капак, напълно покрити с вода. Сменяйте водата през 4-5 дни. Внимавайте да не ги оставите до плод, който произвежда етилен като банан, ябълка или круша.

Къде

Друг вариант е да ги съхранявате в чекмеджето на хладилника за зеленчуци, поставени в надупчен пластмасов плик. Нужна им е среда, която е влажна и хладна.

Морковите обаче не могат да бъдат съхранявани за много дълго в хладилник. Ако искате по-дългосрочно решение, трябва да изберете друго място – най-добре в мазето.

За да ги запазите за цялата зима, трябва да ги държите далеч от светлина и топлина. В същото време трябва да намалите до минимум загубата на влага в тях. Ако имате мазе или друго хладно място, можете да ги поставите в кутия с пясък. За целта трябва да намерите подходящ съд. Това може да бъде кутия, дървена щайга, дори пластмасов съд с капак. След това трябва да намерите подходящ материал за съхранение като пясък или почва. Морковите трябва да са поставени така, че да не се допират един друг. Наредете ги слой пясък, слой моркови. Така ще ги съхраните за няколко месеца.

Клубени

Предназначените за зимна консумация картофи се прибират, когато клубените узреят. Зрелостта се познава по това, при движение (натиск) на палеца, повърхността на клубените не се бели. В този момент при дърпане стъблата лесно и без клубени се откъсват от основата си.

С изваждането на картофите не трябва да се избързва. През последните дни на вегетацията те асимилират, в клубените усилено се отлага скорбяла и добивът значително се увеличава. Освен това неузрелите клубени много лесно се нараняват и съдържат много вода. Поради това те трудно се съхраняват и често се получават големи загуби. Само при късните сортове може да се наложи малко по-ранно прибиране.

За да се улесни изваждането, 2-3 дни преди това трябва да се окоси надземната част на картофите и да се изнесе вън от площта. При силно поражение на посева от картофена мана това трябва да стане 7-10дни преди изваждането. Окосените стъбла и листа се изгарят. Опитът показва, че покосяването на стъблата, извършено една седмица преди изваждането на картофите, увеличава съхраняемостта им. Същото действие има и извънкореното подхранване с фосфорни и калиеви торове или микроторове, извършено един месец преди изваждането на кортофите.

Мотика

Картофите се изваждат ръчно с мотика или машинно. Това трябва да стане по възможност през хубав ден и при суха почва като клубените се пазят от нараняване. Наранените клубени много лесно загниват. Затова, събирането, товаренето и пренасянето на клубените трябва да става в касетки. При добре узрели клубени може да се използват и чували.

Известна част от клубените на картофите при изваждането остава заловена в земята. Затова след като се изнесат извадените картофи, площта трябва да се бранува, за да се съберат и тези клубени. При нужда това се повтаря. След изваждането клубените на картофите се оставят до вечерта, но за не по-малко от 4-5 часа, в градината. Разстилат се на дебел пласт, за да просъхне и затвърдее кората им, без да се излагат на силно слънце, особено ако са недозрели, тъй като прегарят, след което много бързо се развалят.

Листата на цвеклото се режат до дъно

Октомври е и месецът, когато прибираме салатното цвекло.То се изважда преди трайното понижаване на температурите под минус 2-3 ºC. Цвеклото се вади преди морковите в последната деседневка на октомври. Причината е, че горната част стърчи над земята и първа ще пострада от студовете. Морковите могат да изтраят още до две седмици в земята и да понесат няколко слаби застудявания без щети. Преди това обаче трябва да се подреже зеленината им, а още по-удачно е да бъдат покрити с найлон или фолио, за да не ги засегнат сланите.

При цвеклото, за разлика от морковите, зеленината се реже до дъно. И при двата кореноплода не е добре да се къса, тъй като рискуваме да ги повредим и така да попречим на доброто им съхранение.

Изваденото цвекло се оставя на купчина да изсъхне за ден-два, но на сянка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.