0

А ко видите, че на вашия чесън му пожълтяват листатата и стеблото е меко и кухо най-вероятно е нападнат от лукова муха. Причините може да са и други, но тази муха може да унищожи огромна част от бъдещата реколта и от лук, и от чесън.

Ако видите, че на вашия чесън му пожълтяват листатата и стеблото е меко и кухо най-вероятно е нападнат от лукова муха. Причините може да са и други, но тази муха може да унищожи огромна част от бъдещата реколта и от лук, и от чесън.

Смесени

Класическият метод, който в близките години са прилагали градинарите, за да си запазят насажденията здрави е да засаждат заедно моркови с лук и чесън. Причината е, че морковите гонят луковата муха, а в същото време лукът пази морковите от морковената. Така че най-добре е в лехите с лук и чесън да засеете и моркови. Вие си преценявате как точно, дали между редовете или само в единия край на лехата. Между другото един или два стръка лавандула ще подпомогнат пък моркова срещу морковената муха.

 

Обогатяваме


Лукът може да пожълтява, както и чесъна, защото се нуждае от подхранване. Затова е добре да му се сложи прегоряла оборска тор и да се полее добре. Враг на мухата е и дървесната пепел, с която се пръска или полива, но когато растението е все още на две листенца. След това вече не, съветват опитни градинари. Другият вариант, който е особено популярен сред старите е градинари зелевата чорба. С нея се пръска младия чесън, не лука, но при условие, че е само на две листенца израсъл.

Кухи


Любопитни факти съобщават от различни части на страната по отношение на сортовете. Така например хора, които са засадили китайски чесън не са пострадали от лукова муха, докато другия е билкух, без глави, съобщава Таня Илиева във Фейсбук група за градинарство.


Отвара

Борба с луковата муха с отвара от ревен, препоръчва и Тихомир Трайков, един от най-популярните градинари в социалните мрежи. Според него може да се ползва и тютюн.

Череши

Луковата муха се появява точно когато цъфтят черешите. Тя лети в края на април, когато се затопля. В същото време започва да се размножава активно.

Луковата мушка е сиво-жълта на цвят, със средна дължина 7–8 mm. По крилата се виждат вертикални ивици.

Яйцата, които снася, са бели, овални, с дължина 1 мм с надлъжна ивица в средата. При благоприятни условия ларвите започват да се появяват още на 4-ия ден

Не е препоръчително да се използват химически препарати, тъй като пестицидите се натрупват в главата на лука или чесъна и причиняват вреда на човешкото здраве, когато се ядат.

Пера

Ето и някои от признаците, които показват, че трябва да проверим дали лехите ни са нападнати. Растенията забавят растежа си, перата започват да жълтеят, вехнат, а върховете се усукват навътре. Луковицата лесно се изважда от почвата. Близко до нея могат да се видят малки червеи, всъщност това са първите ларви на мухата.

Ларвите са способни да унищожат цялата вътрешност на луковицата. По-късно те навлизат в почвата и се пукат. И пак след 3 седмици се появява ново, младо поколение.