Морето на север завря от лефер

Морето на север завря от лефер

Цената му удари 35 лева за килограм на борсите. Магазините пълни с гръцки сафрид, търговците го пласират за нашенски

Времето се „обърна“ и морето завря от лефер, похвалиха се запалени рибари по добруджанското море. Припомняме, че близо 40 дни в края на август и целия септември риболовът бе невъзможен заради бурното море.

Силните северни и североизточни ветрове образуваха така наречения августовски мелтем, който продължи и през септември. Сега вече цяла армада лодки пъпли из морските заливи от Калиакра до Балчик и се радва на приличен улов от сафрид и лефер.

Царят на рибата – леферът, се лови от майстори, твърди Виктор Лучиянов от Балчик, известен с прякора Fishmaster, заради рекордните си улови в Андаманско море. Всеки ден той излиза с лодката си в Балчишкия залив и край Златни пясъци и се прибира с доста приличен улов – от 40 до 60 – 70 риби. Цената на деликатесната риба е твърда – 25 лева от рибари и 35 лева от борсите.

Според Fishmaster уловът на лефер тепърва започва. След лефера се очаква чернокоп, а добър риболов на лефер и чернокоп се очаква през втората половина на октомври и през целия месец ноември. За съжаление тази година паламудът може би ще подмине добруджанското море, прогнозира Fishmaster.

За улов на лефер са необходими специални чепарета, твърдят опитни рибари. Повечето от тях ги майсторят сами през зимата, когато не излизат в морето. Чепарето е с големи куки и дебела месина.

За примамка на куките се поставят пера от мъжки петел лъскави пера от фазан, а последният хит сред рибарите от Балчик са силиконови октоподчета, съчетани с ламе. Те проблясват във водата и привличат рибата. Друга хитрост са воблерите. Това са изкуствени рибки в различни цветове.

Чепарето за лефер обикновено се прави с около 30-40 куки, завършва с олово от 1 килограм. Пуска се във водата и се влачи с лодка, като чепарето се държи с ръка. Скоростта на лодката трябва да е ниска, казват рибарите. За този улов е необходимо дълго търпение и голямо обикаляне, докато се усети първият удар. Рибата се движи на пасажи и се хваща на куките една след друга. За всеки рибар това е най-голямото удоволствие. След като рибата е захапала куките, чепарето се обира и постепенно се изтегля до куката с последната риба.

Пасажите сафрид тази година са в по-малко количество, отколкото миналата година. По тази причина и цената му се задържа прекалено висока – 8 - 10 лева от рибарите. В магазините масово се предлага сафрид на ниска цена, но той не е от българското море, а е внос от Гърция. В Гърция никой не яде сафрид, той се изнася за България. Вкусовите му качества са ниски, няма такова количество омега мазнини, както българският сафрид, твърдят опитни рибари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.