0

С толичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42 представя до 8 септември традиционната си експозиция „Летни акценти“. Това е четвъртото издание на изложбата в този формат, събрала богато разнообразие от жанрове, стилове и изобразителни похвати. В експозицията присъстват 27 произведения на емблематични автори в широкия период между 20-те и 30-те години на XX век до днес.

Столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42 представя до 8 септември традиционната си експозиция „Летни акценти“. Това е четвъртото издание на изложбата в този формат, събрала богато разнообразие от жанрове, стилове и изобразителни похвати. В експозицията присъстват 27 произведения на емблематични автори в широкия период между 20-те и 30-те години на XX век до днес.

Сред творбите фигурират морски пейзажи от Балчик и Созопол на едни от най-добрите ни маринисти - Марио Жеков и Дион Дионисиев. Като техен антипод са поставени прекрасни планински пейзажи, дело на Атанас Михов. Селекцията се допълва от летни сюжети на Карл Йорданов, Борис Данков, Борис Стефчев, Борис Денев, Стоян Василев, Иван Миланов, Даниел Дечев и Петър Дочев.

Сред акцентите се открояват работата на Никола Танев „Филипопол“, изобразяваща Стария Пловдив от 1931 г. в летните, топли тонове на червено, оранжево и жълто, „Композиция“ на Димитър Казаков - Нерон, портрети от Тома Трифоновски и Ари Калъчев, две фигури на Светлин Русев...

Колекцията е фокусирана върху лятна живопис и благодарение на широкия спектър от автори успява да обхване всеки аспект от този любим сезон - през морето и планината, до градските сюжети и очарователния селски бит. По традиция изложбата живее свой живот и се променя, като освен гореспоменатите автори към селекцията постепенно се добавят нови имена и произведения.