Мораториум за нови вузове и специалности

Мораториум за нови вузове и специалности

40 млн. лв. повече за издръжка на обучението, 370 млн. лв. за 2019-а

Разрастването на университетската мрежа е достигнало своя предел и затова ще бъде внесен мораториум. Той ще включва три основни ограничения – създаване на нови университети, преобразуването на колежи и откриването на нови специалности. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на национален форум „Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие – година по-късно“.

„Това е едно от предложенията на съвета не ректорите, което бе прието още миналата година. Предвиждаме да го внесем заедно с измененията на Закона за висшето образование. Мораториумът е израз на общата

ни загриженост за репутацията на висшето образование


от гледна точка на това, че по-нататъшното разрастване на мрежата не е желано“, коментира Вълчев. Според него с мораториума трябва да се контролира откриването на нови държавни висши училища, както и преобразуването на на колеж в специализирано учебно заведение и от специализирано в университет. „ В момента в Националната агенция за оценяване и акредитация няма такива. Те са по-скоро свързани с откриването на нови филиали“, обясни Вълчев. В мораториума според него трябва да се включи и откриването на обучения в професионални направления, в които не е преподавано досега.

По време на форума образователния министър разкри, че за следващата година ще има ръст на субсидията за издръжка на обучението с над 40 млн. лв. Заедно с досегашните около 330 млн. лв. бюджетът ще е около 370 млн. лв. Тя няма да е разпределена на база брой студенти, а спрямо комплексна оценка на учебната и научната дейност и показателите за реализацията. Общо с около 400 млн. лв ще нарасне бюджетът за образование през следващата година, като най-голяма част от ръста ще бъде насочена към учителите. По-рано през деня по време на

откриването на stem център

във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън" пък Вълчев посочи, че милион и половина лева от държавния бюджет на МОН за 2019-а ще бъдат заделени следващата година за иновации в училищата.

Увеличеното финансиране обаче ще е за сметка на намаление на приема. Вълчев посочи, че в страната от всички 51 ВУЗ-а има 16, в които се преподава професионално направление икономика. „Във всички – с изключение на Софийския университет, който обучава малко студенти по икономика, ще намалим приема“, обясни той.

По време на форума бе представена и статистика на КНСБ. Спрямо нея 247 студенти по-малко се обучават във висшите учебни заведения Като най-голям е спадът на търсенето във Варненския икономически университет и Стопанската академия в Свищов. Броят на общо наетите студенти пък се увеличава с трима. Най-много са от ТУ - София – 118, и в Аграрния университет в Пловдив – 93-ма души. Според статистика научно-преподавателският персонал с увеличен средно със 7 души, докато непреподавателският е намалял с 4-ма души. Средната брутна заплата на преподавателите във висшите учебни заведения в нарасна с 21 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.