Монументът Шумен влиза в процедура за национален паметник
8

Монументът Шумен влиза в процедура за национален паметник

"Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на социалистическото монументално изкуство

Министерството на културата открива производство по предоставяне на статут на обект с класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория "национално значение" за "Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"" в местността Илчов баир над Шумен. Уведомление от заместник-министъра на културата Амелия Гешева е качено на сайта на министерството и в едномесечен срок заинтересованите страни могат да представят свое становище.

Паметникът в Шумен, който местните наричат накратко "Паметника" е дело на проф. Крум Дамянов и е построен през 1981 година във връзка с националните чествания за 1300-годишнината от създаването на българската държава. След 1989 година той остава единственият паметник у нас, който има денонощна охрана и продължава да е добре функциониращ туристически обект. В началото на 90-те години е въведена входна такса, през 1992 година е създадена и ритуална зала за бракосъчетания, но поддръжката му е непосилна за възможностите на общината и през годините са наблюдавани проблеми с различни елементи.
След проучване на комисия, извършена от Националния институт за недвижимо културно наследство, осъществено през юли м. г. е направена обосновка за това, че паметникът трябва да мине под крилото на държавата. Сред мотивите е изтъкнато, че "Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България от епохата на социализма и един от най-значимите материални комплекси, които се строят през 70-е и 80-е години на миналия век. "Паметникът е много ярък израз на социалистическия подход при отдаването на почит - търсене на свръхмащаба, на пределния патос, на наситеност със символика на всеки елемент и детайл" - се казва още в становището на комисията.

В изграждането на комплекса са ангажирани почти всички слоеве на населението както на Шумен, така и на близки и далечни региони. Търсен е международен отзвук още по времето на строителството, като начин тогавашната социалистическа държава да потърси своя легитимация пред света и пред своя народ, да се покаже и докаже, че съвременната Народна република е пряк наследник на Първата българска държава. По думите на Людмила Живкова съвременният етап на развитие към онзи период трябвало да бъде видян като връх в еволюцията на българската държава.

По-важни са заключенията на комисията за сегашната стойност на Монумента. "Документалната стойност е безспорна за културата и историята на страната. Той притежава висока художествена, архитектурно-строителна и урбанистична стойност и обществена значимост, които, заедно с високата степен на съхраненост в автентичен вид са предпоставка и за по-нататъшната му успешна социализация чрез консервация, реставрация и адаптация на съставящите го елементи и територии, както и включването му в културно-туристическите маршрути на национално и европейско ниво."

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.