Министерството на културата открива производство по предоставяне на статут на обект с класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория "национално значение" за "Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"" в местността Илчов баир над Шумен. Уведомление от заместник-министъра на културата Амелия Гешева е качено на сайта на министерството и в едномесечен срок заинтересованите страни могат да представят свое становище.

Паметникът в Шумен, който местните наричат накратко "Паметника" е дело на проф. Крум Дамянов и е построен през 1981 година във връзка с националните чествания за 1300-годишнината от създаването на българската държава. След 1989 година той остава единственият паметник у нас, който има денонощна охрана и продължава да е добре функциониращ туристически обект. В началото на 90-те години е въведена входна такса, през 1992 година е създадена и ритуална зала за бракосъчетания, но поддръжката му е непосилна за възможностите на общината и през годините са наблюдавани проблеми с различни елементи.
След проучване на комисия, извършена от Националния институт за недвижимо културно наследство, осъществено през юли м. г. е направена обосновка за това, че паметникът трябва да мине под крилото на държавата. Сред мотивите е изтъкнато, че "Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България от епохата на социализма и един от най-значимите материални комплекси, които се строят през 70-е и 80-е години на миналия век. "Паметникът е много ярък израз на социалистическия подход при отдаването на почит - търсене на свръхмащаба, на пределния патос, на наситеност със символика на всеки елемент и детайл" - се казва още в становището на комисията.

В изграждането на комплекса са ангажирани почти всички слоеве на населението както на Шумен, така и на близки и далечни региони. Търсен е международен отзвук още по времето на строителството, като начин тогавашната социалистическа държава да потърси своя легитимация пред света и пред своя народ, да се покаже и докаже, че съвременната Народна република е пряк наследник на Първата българска държава. По думите на Людмила Живкова съвременният етап на развитие към онзи период трябвало да бъде видян като връх в еволюцията на българската държава.

По-важни са заключенията на комисията за сегашната стойност на Монумента. "Документалната стойност е безспорна за културата и историята на страната. Той притежава висока художествена, архитектурно-строителна и урбанистична стойност и обществена значимост, които, заедно с високата степен на съхраненост в автентичен вид са предпоставка и за по-нататъшната му успешна социализация чрез консервация, реставрация и адаптация на съставящите го елементи и територии, както и включването му в културно-туристическите маршрути на национално и европейско ниво."

По темата: шумен паметници
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен под карантина след двата нови случая на COVID-19

Жена на 83 години и мъж на 65 години са показали положителни проби за коронавирус, съобщиха от МБАЛ - Шумен в събота вечерта. Малко по-рано за нови два случая на COVID-19 в Шумен обяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Диригентка победи карантината, събра хор за виртуална репетиция

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Концерт в София за Томина неделя, участие в хоров фестивал в Благоевград, концерти пред родна публика в Шумен – хор „Бодра песен“ се готви за годишния си календар още от есента. Всички ангажименти обаче отпадат заради пандемията COVID-19, хористите са затворени по домовете си, репетиции няма, няма и ясен хоризонт за следващи изяви.

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Автосервиз бори кризата с намаления и услуги до вратата на клиента

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Собственик на транспортна фирма и автосервиз от Шумен се опитва да пребори кризата около коронавируса с нетрадиционни мерки. Вместо да съкращава персонал и да затваря вратите, 45-годишният Ивелин Петров „дава газ“, пуска намаления за клиентите и отива до вратата на домовете им, за да осигури работа на фирмата си.