Монтират 31 зарядни станции за електромобили в морската столица

Монтират 31 зарядни станции за електромобили в морската столица

31 нови зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат монтирани във Варна. 22 от тях ще бъдат за обществено ползване и ще бъдат разположени в централната градска част, в обхвата на Синята зона.

Останалите 9 ще се ползват от служителите на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ и ще се намират на територията на общинския наказателен паркинг за неправилно паркирани моторни превозни средства в Южната промишлена зона. Зарядни станции ще има на улиците „Дрин“, „Кракра“, „Цар Асен“, „Братя Миладинови“ и на бул. „Съборни“.

За поставянето им вече има издадени разрешения от Община Варна, становища на „Електроразпределение -Север“ АД и одобрени инвестиционни проекти. Стойността на инвестицията е 759 500 лева без ДДС. Целта е да бъде изградена и въведена в експлоатация система за зареждане на електромобили във Варна, което да доведе до повишаване качеството на инфраструктурата и насърчаване ползването на този екологичен метод за придвижване.

Планираният срок за изграждане на интелигентната система за управление е една година. Изпълнителят ще бъде ангажиран с пълната поддръжка на компонентите на системата през следващите 3 години след въвеждането й в експлоатация. При повреда, времето за реакция трябва да бъде един работен ден, ако става въпрос за подмяна на оборотно оборудване, 3 работни дни - за подмяна на техника и 21 работни дни – за подмяна на специфичен елемент.

Изграждането на системата е част от проект за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили, финансиран от ЕБВР. Собствениците на електрически автомобили  ще ползват Синята зона и ще зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно. Това е записано и в новата Наредба за организация на движението на територията на община Варна.

По последни данни, регистрираните в България електрически и хибридни моторни превозни средства са 7 246, като изцяло електрическите автомобили са 741. За последните 5 години е отчетен ръст от над 600% на регистрираните у нас хибридни и електрически автомобили.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.