31 нови зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат монтирани във Варна. 22 от тях ще бъдат за обществено ползване и ще бъдат разположени в централната градска част, в обхвата на Синята зона.

Останалите 9 ще се ползват от служителите на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ и ще се намират на територията на общинския наказателен паркинг за неправилно паркирани моторни превозни средства в Южната промишлена зона. Зарядни станции ще има на улиците „Дрин“, „Кракра“, „Цар Асен“, „Братя Миладинови“ и на бул. „Съборни“.

За поставянето им вече има издадени разрешения от Община Варна, становища на „Електроразпределение -Север“ АД и одобрени инвестиционни проекти. Стойността на инвестицията е 759 500 лева без ДДС. Целта е да бъде изградена и въведена в експлоатация система за зареждане на електромобили във Варна, което да доведе до повишаване качеството на инфраструктурата и насърчаване ползването на този екологичен метод за придвижване.

Планираният срок за изграждане на интелигентната система за управление е една година. Изпълнителят ще бъде ангажиран с пълната поддръжка на компонентите на системата през следващите 3 години след въвеждането й в експлоатация. При повреда, времето за реакция трябва да бъде един работен ден, ако става въпрос за подмяна на оборотно оборудване, 3 работни дни - за подмяна на техника и 21 работни дни – за подмяна на специфичен елемент.

Изграждането на системата е част от проект за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили, финансиран от ЕБВР. Собствениците на електрически автомобили  ще ползват Синята зона и ще зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно. Това е записано и в новата Наредба за организация на движението на територията на община Варна.

По последни данни, регистрираните в България електрически и хибридни моторни превозни средства са 7 246, като изцяло електрическите автомобили са 741. За последните 5 години е отчетен ръст от над 600% на регистрираните у нас хибридни и електрически автомобили.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Четвъртото поколение на модела превъзхожда конкурентите с дизайн и пътно поведение

Ford Focus стана новият лидер в сегмента на Golf

Четвъртото поколение на модела превъзхожда конкурентите с дизайн и пътно поведение

В компактния клас, наричан С-сегмент, най-често лидерската позиция се заема от Volkswagen Golf. Дори в Германия този клас коли е популярен като сегмента на Golf. В момента обаче германският еталон е твърде остарял за да се справи с появилия се през миналата година Ford Focus. Четвъртото поколение на модела дебютира у нас неотдавна и бързо се наложи като един от най-желаните и атрактивни модели в С-сегмента, превъзхождайки основните конкуренти като Volkswagen Golf, Opel Astra, KIA Ceed и Renault Megane с атрактивен дизайн и вълнуващо пътно поведение.

Infiniti QX50 изпъква с хармоничен дизайн, луксозен интериор и прогресивен двигател

Достоен конкурент на германската тройка

Infiniti QX50 изпъква с хармоничен дизайн, луксозен интериор и прогресивен двигател

Първото поколение на Infiniti QX50 се появи през 2013 г. като актуализирана версия на модела Infiniti EX. Той беше премиум кросоувър със среден размер, дебютирал през 2008 г. Старото Infiniti QX50 трудно можеше да се нарече силен конкурент на тогавашните Audi Q5, BMW X3 или Mercedes GLK, тъй като не блестеше с качества и оставаше в сянката на германските модели. Новото Infiniti QX50 обаче е сериозна заплаха за германската тройка, тъй като японският кросоувър изпъква с хармоничен дизайн, луксозен интериор, иновативен бензинов турбодвигател и множество нови технологии и асистенти, които го превръщат в достоен конкурент на новите модели.

Nokian Powerproof гарантират удоволствие и спокойствие при скорост до 300 км/ч

Финландци направиха гуми за състезатели

Nokian Powerproof гарантират удоволствие и спокойствие при скорост до 300 км/ч

Променливите летни условия и различните пътни настилки, не само в България, но и в цяла Европа са предизвикателство за шофьорите. През лятото се пътува най-много, а температурите често варират от над 40 градуса в горещините до 10 градуса в студените септемврийски дни, съчетани с внезапни гръмотевични бури. Тези променливи климатични условия изискват гуми, които могат бързо да се адаптират към различното състояние на пътната настилка. Новата гума Nokian Powerproof, проектирана за бързо шофиране, овладява всички форми на лятото, постигайки отличен баланс.