Четири греди, всяка тежаща по 40 тона и дължина 39,6 м от предварително напрегнат стоманобетон, бяха монтирана на жп надлеза в Стара Загора, по който преминава цялото движение на автомобили от Северна за Южна България.

Гредите бяха повдигнати с помощта на два автокрана с товароподемност от по 100 и 60 тона, за да легнат върху предварително отлетите стоманобетонни ригели, чийто фундаменти са с дълбочина от по 9 метра. Цялата операция отне броени часове, през които временно бе спряно движението на влаковете по коловозите.

Целта е надлезът да бъде разширен с още едно платно, което ще обезмисли уникалното за България, въведено преди повече от 2 десетилетия, реверсивно движение. Надлезът е бил построен в края на 50-те години, конструкцията му е морално, физически остаряла и амортизирана, категорични бяха специалистите. 

Строителното разрешение е издадено през октомври 2015 г., реално работата на площадката започна на 30 май т.г. Обществената поръчка е спечелена от „Трейс груп холд“ АД – София, а надзорът се осъществява от „Екип МГ“ ООД – Харманли. Стойността на обекта възлиза на 4, 2 милиона лева без ДДС, той трябва да бъде завършен до края на годината. Успоредно с разширението бе изградено и ново мостово съоръжение над булевард „Славянски“, подменена бе и канализационната мрежа в района.

Заради  реконструкцията на надлеза беше направен обходен маршрут за движение на автомобилите, който затруднява немалка част от жителите на Града на липите и транзитно преминаващите през него. Обектът е сред трите многомилионни инфраструктурни проекта, които т.г. се изпълняват в Града на липите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Върбови клонки задръстиха църковните дворове

Огромни количества прясно откъснати клонки от плачеща върба задръстиха на Лазаровден  дворовете на православните храмове в Стара Загора. Най-много те бяха пред входа на катедралната черква „Свети Николай Мирликийски“, където в неделя света божествена златоустова литургия ще отслужи митрополит Киприан.

112 кучета каракачанки се събраха под липите

Собственици на 112 кучета от породата българско каракачанско се събраха в един от старозагорските паркове навръх Лазаровден по повика на най-ревностния радетел за създаването на стандарт за изконното българско овчарско псе и почетен председател на Международната асоциация, художникът от Стара Загора Светлин Стоев.

Млад географ събира пощенски картички, пише за Уикипедия

Над 300 пощенски картички от 65 страни по целия свят има в колекцията си географът Спасимир Пилев, който реализира по този начин идеята си да популяризира делото на проф. Атанас Иширков, основател на родната географска наука.