По сигнал на „Монитор“ предстои да бъде запечатано заведение за бързо хранене близо до централния офис на НАП заради фалшиви касови бележки, дадени на клиенти.

„Фискалните бонове“ са били издадени вчера и се намират в редакцията. След последния брифинг на приходната агенция говорителят й Росен Бъчваров ги определи като бележки менте и заяви, че предстои „на заведението да бъдат сложени лепенките“.

Преди това той съобщи, че IT специалисти, които разработват компютърните програми за фискалните устройства, за да съответстват те на новата наредба, вече предлагат и нелегален софтуер и по този начин има опция да не се отчитат всички продажби в НАП. На практика става дума за двойно счетоводство, като за целта се използват телефони и таблети. В тази връзка директорът на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов предупреди, че


в крайна сметка санкцията ще бъде за търговците


защото те са ползвали незаконната програма.

Бъчваров каза още, че няма да има ново удължаване на сроковете за касовите апарати за бензиностанциите, за да изписват върху бележките и цените на едро и дребно на горивата при продажбата им, както и платените ДДС и акциз. „Към момента НАП не вижда основание за отсрочка“, уточни той. Повод за изявлението бе заплахата бензиностанции да не отворят заради новите изисквания от 1 април, както и сривът във вторник в системата на НАП, с която са свързани онлайн касовите апарати.

„Тези промени не изискват повторно изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология, за тях предупредихме още миналата година”, аргументира се той. Според него


има изкушение да се крият данъци от горива


защото те формират около половината от цената, което щяло да стане ясно с новите бележки. Във връзка със срива от вторник Бъчваров поясни, че с по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на приходната агенция от касовите апарати на определен производител. На въпрос на „Монитор“ дали не става дума за хакерска атака, експертите на НАП отрекоха подобен сценарий.

Според данъчните при старите касови апарати е нямало как да се разбере, че има проблем с връзката, докато сега това става ясно на самия търговец още на 6-ата минута. За да няма в бъдеще подобни проблеми, НАП


ще направи работна среща с програмистите на всички производители


на касови апарати, за да се потърси начин за това.

За улеснение на търговците, от приходната агенция вече няма да изискват ежедневните отчети от касовите апарати да бъдат и разпечатвани от фискалните устройства.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.

Швейцарска телевизия с изобличителен филм за бг селското стопанство

Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария, разказва Дойче веле. Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария.

Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив

В сряда Wall Street отново се потопи в червено. Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив, реагирайки на новината за инверсия на доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ, Това засили страховете от сериозно забавяне на икономическия ръст и дори от рецесия, предадоха информационните агенции.