0

В ъзможно ли е човешкият глас да възпроизведе звук по три различни начина едновременно? Възможно е! Техниката се нарича „гърлено пеене” (хоомей) и ще бъде представена от монголския музикален ансамбъл „Чоор” на ексклузивен концерт в театър „Азарян“ в НДК в сряда (24 юли) от 19.00 ч.

Възможно ли е човешкият глас да възпроизведе звук по три различни начина едновременно? Възможно е! Техниката се нарича „гърлено пеене” (хоомей) и ще бъде представена от монголския музикален ансамбъл „Чоор” на ексклузивен концерт в театър „Азарян“ в НДК в сряда (24 юли) от 19.00 ч.

Твърди се, че тази способност на един певец да извлича звуци по три различни начина едновременно, е владеел и ненадминатият Фреди Меркюри. Самите музиканти и изпълнители от „Чоор” определят себе си като „хармонични и полифонични”. Думата „чоор” на монголски означава „хармония”. През последните години „Чоор” изнасят концерти в големи зали и пространства като концертна зала „Сун Ятсен”, Пекинска концертна зала, театър „Век”, Тиендзинска концертна зала, „Големия театър на Шанхай и Шънджънска концертна зала. В България гостуват за първи път. Концертът в театър „Азарян“ се организира от посолството на КНР у нас.