Монаси хранят прасето с мляко за сочна шунка
3

Монаси хранят прасето с мляко за сочна шунка

Обичат варени тикви, цвекло и картофи

Сочната и ароматна италианска шунка известна като прошуто крудо се прави от месото на прасета в чиято диета присъства прясно мляко. Откритието се приписва на италиански монаси, които, подложили свинете на диета, в които присъства прясно издоено мляко, пише gotvach.bg. В интерес на истината в това няма нищо чудно, защото мнозина български стопани, дават цвик на прасетата които отглеждат, а на малките прасенца и прясно издоено мляко.

Белтъчини

Обяснението на експертите е, че тази храна осигурява достатъчно белтъчини, от които тези животни имат нужда. За да се сдобият стопаните с нежно свинско месо факторите са различни. На първо място това е полът, като женските свине по подразбиране дават по-крехки пържоли. В България традицията е към шарено месо, и затова в близкото минало най-разпространена е била свинята Бяла българска, която стопаните гальовно наричат Бяла българка. Тя има крехко месо, изпъстрено с мазнина, без да е тлъста. То е универсално и еднакво подходящо както за приготвяне на свинско със зеле и праз, така и за суджуци, луканки и сушен бут.

Наф павок

Точно с него се прави и прочутият наф павок в Разложко, който международната организация slow food нарича българското прошуто. Засега най-големият майстор на наф павока у нас е Дешка Кротева от Горно Драглище.

Тя разказва, че в селото прасетата се хранят с варени картофи, варено цвекло и варени тикви, към които се добавя и мляко, за да получи месото качествата, които да осигурят вкуса и трайността на наф павока. Не е чудно, че и италианските и българските стопаниса единодушни, че за крехко месо се използват прасета , не по-възрастни от десет месеца, които са не по-леки от 160 килограма.

Три периода

Технология за храненето на свине, според bg.horseleap.com в домашни условия има три периода на угояване. Първият период продължава до 8 месеца. Тогава клането на младото животно осигурява сочно и нежно месо с почти никаква подкожна мазнина. Вторият период продължава от година до 14 месеца. В този момент в месото се образуват мазни слоеве, но то не губи своята нежност. Точно това е идеално за шунка. Третият период е угояване до 16 месеца. Месото става мазно, а месото е с дебелина около 6 см.

Постно

При угояване у дома за по- остно месо, смисълът е да се избира храната, която ще подобри качеството на месните влакна. Качественото постно месо е много търсено сред потребителите.

За да се получи такъв месен продукт, животното се отглежда до 100 кг. При нормални условия това тегло е на прасе на 6 месеца.

Диетата
За да може свинете бързо да наддават на тегло, в диетата трябва да има голямо количество протеин. Той насърчава образуването на месестата част от трупа. Поради това, няма как отпадъците от кухнята, които съдържат голямо количество течност да бъдат в основата на храненето. Диетата трябва да включва картофи, цвекло и други зеленчуци и плодове.

На прасето трябва да се осигуряват достатъчно количество аминокиселини и калций.

Аминокиселините присъстват в състава на такива продукти като ориз, грис, елда, овесени ядки, ечемик, брашно от различни видове, млечни продукти, хляб.

Малките имат нужда от 40 г. сол дневно

Калцият пък се съдържа в тебешира, соята, ечемика, рибното брашно.

Има и специални добавки, които съдържат отделни витамини или техен комплекс, включително калций, натрий, мед.

За правилното функциониране на стомаха по време на угояването на прасенцата, трябва да добавите около 40 г обща сол дневно.

Храненето на прасенцата трябва да бъде два пъти на ден, а водата трябва постоянно да присъства.

Снимки Телеграф и Slowfood

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.