МОН за истерията в Сливен: Не може да допуснем училищата да бъдат обект на атака

МОН за истерията в Сливен: Не може да допуснем училищата да бъдат обект на атака

Не може да допуснем училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове, заявиха от Министерството на образованието и науката по повод истерията в Сливен заради слуховете, че представители на Агенцията за закрила на детето и служители на социалното ведомството ще отвеждат децата на ромите в интернати

„Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.“, пишат в становището си от образователното министерство.

При съмнения и притеснения от ведомството посъветваха родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР. МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

От социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане също опровергаха слуховете сред семейства в Сливен, Ямбол и Карнобат и увериха, че децата им няма да бъдат отнети“. „Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане опровергава разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.“, заявиха в официалната си позиция.

Те припомниха, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

От социалното министерство посъветваха при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.