МОН със съвети към родителите за стартиращото онлайн обучение

МОН със съвети към родителите за стартиращото онлайн обучение

Заради обявеното извънредно положение във връзка с коронавируса и затварянето на училищата до 29-ти март, от утре у нас за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. От образователното министерство се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.

От понеделник целта е поне 90% от школата да се включат в дистанционно обучение. Всяко училище има свободата да избера начина, по който това да случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват ( школо.бг, уча. се, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.

За успеха на дигиталното обучение образователното министерство разчита най-много на родителите. „Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище.”, обърнаха се към тях от МОН с препоръки и съвети, с които да подпомогнат провеждането на онлайн уроци.

Препоръки:

  1. Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
  2. Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
  3. Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
  4. Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.

Съвети:

  1. Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
  2. Насърчавайте детето да бъде активно.
  3. Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
  4. Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
  5. Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
  6. Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.