МОН с нови насоки  за центровете за личностна подкрепа

МОН с нови насоки за центровете за личностна подкрепа

Маските няма да са задължителни в часовете по музика, танцово и театрално изкуство в Центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Групите там са малки и се очаква останалите задължителни и препоръчителни мерки за дезинфекция, проветряване и спазване на дистанция да са достатъчни като превенция от зараза.  Това съобщиха от Министерството на образованието.

Както и в училищата, по време на заниманията в ЦПЛР учителите могат да преподават без маска, ако разстоянието между тях и децата е поне 1,5 метра. Както в часовете по изкуства, така и в този случай обаче това изключение не важи, ако в групата има деца и ученици със специални образователни потребности (СОП).

           Това предвиждат публикуваните Насоки за работа в условията на извънредна епидемична обстановка на ЦПЛР. Насоките са разработени от Министерството на образованието и науката (МОН) и съобразени с препоръките на Министерството на здравеопазването (МЗ). Както при училищата и детските градини, целта е да се осигури максимално продължително присъствено обучение, включително на децата със СОП и да се вземат мерки на локално ниво и в отделните институции. Учебната година в ЦПЛР започва на 1 октомври.

           Подобно на насоките за другите образователни институции, указанията за ЦПЛР разписват четири сценария за работа на ЦПЛР в зависимост от развитието на заболяемостта от COVID-19 в страната.

           Насоките дават възможност за работа на центровете дори когато в тях има карантинирани деца или преподаватели, както и отделни групи. Ако в ЦПЛР има карантиниран учител и/или дете/ученик, или карантинирана група, за срока на карантината трябва да се ограничи организираното извеждане извън територията на институцията на децата/учениците от другите групи, които продължават да посещават ЦПЛР присъствено.

           Насоките разписват задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от разпространяване на инфекцията. Сред препоръчителните мерки е възможността за тестване на персонала и децата. За учителите тестването се прави при осигурени безплатни тестове след положително решение на общото събрание на ЦПЛР и  в координация с Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Ако децата и учениците, които посещават центровете, не са тествани в училище, при осигурени безплатни тестове и при съгласие на родителите на поне 90% от тях директорът организира тестването със съдействието на РЗИ. То е само за децата/учениците на съгласните родители и се прави поне веднъж в седмицата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.