Просветното министерство ще направи онлайн платформа, която да сформира екипите за подготовка на учебното съдържание, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Така различните специалисти ще могат да се свързват един с друг и да обменят идеи като в чат.

Министърът заяви, че най-големи затруднения при съставянето на актуални учебни помагала има в сферата на професионалното образование, която е най-динамична. Той обясни, че разработването и адаптирането им може да се извършва по един от модулите на националната програма „Модернизиране на системата в професионалното образование“. Тя е с обща стойност 100 000 лв. По нея могат да бъдат финансирани пилотно до шест проекта за разработване на учебни помагала. Размерът на един проект може да е до 20 000 лв. В авторския колектив пък трябва да участват учители и минимум по двама представители от бизнеса и един преподавател в университет. „Целта е в проектите да участват екипи от висшите училища, професионални гимназии и представители на бизнеса от съответния сектор на разработваното помагало“, обясни Вълчев.

Разширяването на този модул предстои и вероятно следващата година ще бъде оформен като самостоятелна програма, уточни образователният министър. По нея ще бъда направена платформата, която ще сформира екипите. По думите на Вълчев това е най-трудната част от процеса на създаване на едно учебно помагало. „Трябва да знаем по всяка една дисциплина кои са специалистите, за да ги привлечем и сключим договор с тях“, обясни той и уточни, че сега с това се занимават издателствата.

Вълчев обясни, че ще се финансира и превод, там където е уместно и не се извършва механично. „Има някои случаи, в които преведени учебни помагала могат да се ползват ефективно. По този начин се надяваме да се преодолее този недостиг“, каза още просветният министър. Той уточни, че тези помагала след това трябва да се валидират от МОН.

Друг от начините за създаване и споделяне на образователни ресурси е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Със бюджет от 100 000 лева ще бъде създадена платформа за споделяне на образователни ресурси. Съдържанието на дигиталния облак ще бъде дело основно на учителите. За всяка своя разработка те ще получават заплащане.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.