Вижте датите за изпитите и ваканциите на учениците през учебната 2020/2021 г.

Вижте датите за изпитите и ваканциите на учениците през учебната 2020/2021 г.

Министерството на образованието и науката реши кога ще се проведат матурите и изпитите в 4-ти, 7-и и 10-и клас, както и колко дни ваканция ще се полагат на учените през следващата учебна 2020/2021 г. Графиците са качени за обществено осъждане.

Първи ще се проведат държавните зрелостни изпити. На 19 май е този по български език и литература, на 21 май за втората задължителна матура по предмет по избор. Те ще бъдат неучени за всички ученици. Държавните зрелостни изпити по желание пък ще се проведат в периода от 26 май до 31 май, предвиждат от министерството.

Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация за ученици завършили преди и през учебната 2020-2021 година са на 4 юни за втора и трета степен на професионална квалификация и 19 юли за първа степен. Придобили право да положат държавен изпит по теория/държавен изпит - част по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация преди учебната 2020 - 2021 година ще се явят на 21 януари и на 9 септември.

В края на май ще е националното външно оценяване за четвърти клас. На 27 -и е по български език и литература, а на 28-и по математика. Дните ще бъдат учебни за всички ученици.
Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за7-и за 10-и клас пък да бъде на 11 юни, а по математика на 14 юни. На следващия ден - 15 юни ще са изпитите по чужд език за учениците. Изпитът по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на десетокласниците ще бъде в периода 16-18 юни.

Според предложения график ваканцията между двата учебни срока ще бъде от 1 до 3 февруари (от понеделник до сряда). Така със събота и неделя учениците ще почиват общо 5 дни. Вторият учебен срок ще започне на 4 февруари.
Предлага се есенната ваканция да е от 30 октомври до 1 ноември, а Коледната от 24 декември до 3 януари. От 3 до 11 април ще бъде пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците. Те ще завършат на 14 май 2021 г.
На 31 май ще приключи учебната година за децата от 1- и до 3-и клас. За тях обаче се предвижда допълнително една седмица за проектни дейности – до 7 юни.
На 16 юни завършва учебната година за учениците от 4-и до 6-и клас. До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни училища, както и учениците от 7-и до 11-и клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.