МОН пусна насоки за работа в забавачките (ВИЖТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ)

МОН пусна насоки за работа в забавачките (ВИЖТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ)

Образователното министерство пусна насоките за работа в детските градини и ясли през учебната 2020/2021 г. в условия на COVID -19.

В забавачките ще продължи да се прилага принципът на невзаимодействие между групите. За целта учителите ще трябва да спазват дистанция помежду си и няма могат да се събират на едно място. Няма да се допускат контактни на персонала с повече от една група, а за педагозите, които се налага да влизат в повече от групи, това трябва да се ограничи. Всички работещи в забавачките ще трябва да носят маски или шлемове в общите закрити части като стълбища, коридори, медицински кабинет, учителска стая, както и в групите, физкултурния и музикалния салон, ако специалистите влизат в повече от една група. Ако има пътуващи деца, маските няма да бъдат задължителни в училищните автобуси, носенето им ще е по преценка на родителите. От момента на влизане на детето в сградата на детската градина от него не се изисква използване на предпазна маска, освен ако на дете със СОП и/или с хронично заболяване това не е препоръчано от личния му лекар.

В детските градини и ясли ще се наблегна на дезинфекцията. Подове, маси, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и др. ще е почистват по два пъти на ден, а при наличие на потвърден случай на COVID-19 от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час съгласно указание на РЗИ. Уредите за игра и пейките на площадките трябва да се дезинфекцират поне веднъж. Играчките, които не могат да бъдат почистени съгласно инструкциите, пък трябва да бъдат опаковани и недостъпни за децата до края на епидемията COVID-19. Забранява се и използването на плюшени играчки, както и внасяне на стоки и предмети от родителите.

Във всички санитарни помещения и тоалетни е необходимо да се следи за изразходването и своевременно осигуряване на течен сапун, еднократни салфетки за подсушаване на ръцете, тоалетна хартия. За децата трябва да бъдат осигурени индивидуални кърпи за ръце, като миенето трябва да е поне по 30 секунди. Боклукът пък трябва да се изхвърля поне три пъти на ден, след което кофите да се дезинфекцират.

От МОН препоръчват дазата,. за които предучилищното образование не е задължително и има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина се налага използването на обществен транспорт – вътрешноградски или между населените места. В отделни случаи, при които присъствието на децата е невъзможно или не е целесъобразно по здравословни причини (самите те са със заболявания, които не позволяват посещаване на детска градина или техните родители/настойници попадат в рискова група за COVID-19) родителите могат да изберат самостоятелна организация като подадат заявление до директора.

При карантиниране на отделна група, цяла детска градина или община детската градина, може да се предостави материали или да изготви на конкретни задачи за децата чрез техните родители. Тези дейности се осъществяват, като се вземат предвид техническите и технологични възможности на детската градина и на семействата. При възникване на необходимост някои детски градини да останат затворени ще се търсят заместващи занимания за децата в предучилищното образование. Няма да се осъществява обучителен процес, но учителите ще подпомагат децата за придобиване на умения чрез работа с родителите през платформи, приложения, електронна поща или по друг подходящ начин. За целта ще се предоставят разработени материали, видеа, аудиофайлове и др., с помощта на които чрез игрови ситуации вкъщи децата да развиват логическото мислене, да комуникират, да творят и да поддържат физическа активност. Когато се използват електронни устройства, не трябва да се работи с децата пред екран. Това е възможно само за деца в задължителното предучилищно образование и след изрично заявено желание от страна на родителите, като престоят на децата пред екрана да не превишава 30 минути дневно. В детски градини, където родителите на децата не притежават умения за работа с електронни устройства или не разполагат с такива, в комуни-кацията може да се включват образователни медиатори и непедагогически персонал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.