МОН пусна национална е-библиотека за учителите
2

МОН пусна национална е-библиотека за учителите

Образователното министерство създаде национална електронна библиотека, в която учителите могат да публикуват и споделят авторски обучителни, дидактически и методически материали за работа в електронна среда. Това става ясно от писмо на просветният министър, което адресирано до педагозите и публикувано на сайта на е-библиотеката.

Помощните материали от учители за учители могат да бъдат видеоуроци, обучителни програми, иновативни методики, тестове, филми, упражнения, занимателна педагогика, презентации. В е-библиотеката могат да се качва и проекти, които са свързани както със самостоятелност при изпълнението в електронна среда, така и с изследователска, ученическа работа, любознателност, мотивиращи елементи, обратна връзка, групова и индивидуална работа, създаване и прилагане на умения и др. „Вие можете да изготвяте материалите самостоятелно или в екип, като е необходимо те да съответстват на държавните образователни стандарти и на учебните програми.”, посочва просветният министър.

Авторските материали могат да бъдат публикувани по класове (от 1-ви до 12-и), по предметни области ( български език и литература, обществени науки, математика, икономика и предприемачество, изкуства, природни науки, извънкласни занимания по интереси, професионална подготовка, религия, спорт, чужди езици, софтуерни и хардуерни науки) и по вид на материала (за обучение, за самоподготовка и за изпитване). В графата за търсене учителите могат избират и между всеки един предмет, който се изучава в школата.

„Доверието в най-добрите професионалисти в образованието, авторитетът на най-предпочитаните учители, педагогическото майсторство на учители от различни поколения, с различна подготовка и опит, сътрудничеството при създаване и прилагане на интегрираното знание, свързано с практиката и с нещата от живота, ще направят Националната електронна библиотека на учителите успешно място за повишаване на квалификацията на учителите и на успеха на нашите ученици.”, смята просветният министър.

В е-библиотеката учителите могат да споделят своите идеи за насърчаване и повишаване на интереса и ефектите от дистанционното обучение сега, когато е единствено възможно, и после, когато ще продължи да се прилага в различни варианти на присъственото обучение в клас, при самоподготовката, при преподаването на интегрирано знание, при проектно-базираното обучение и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.