Зрелостници са недоволни от матурата по английски език, която се проведе вчера. Те настояват изпитът да бъде ревизиран.

Министерството на образованието ще направи проверка на спорните въпроси от матурата по английски език, която се проведе в четвъртък. Това става, след като зрелостници изразиха недоволство от изпита и настояха той да бъде ревизиран. Недоволни дванайсетокласници дори организираха и петиция във Фейсбук, която набира скорост. Според тях изпитът е бил пълен с граматически и правописни грешки.

„Разпоредена е проверка на ключа за отговори спрямо въпроса“, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред бТВ вчера. Тя допълни обаче, че е нужна конкретика. "Добре е по имейла на МОН

да се изпрати конкретно въпросът

който смятат, че е грешен. Той ще бъде предаден на комисия. Няма как да дадем оценка, без да видим конкретните спорни въпроси”, допълни Михайлова. Тя обясни, че процесът по съставянето на въпросите за матурата е сложен и минава през няколко етапа.

Само за 24 часа над 7000 зрелостници подписаха онлайн петицията „Ревизия на ДЗИ по английски език 2019 г.“. Подписката е споделена до „всички възмутени“ от изпита. В описанието пък авторката на петицията призовава всички да се обединят за промяна заради неточностите, двусмислиците и граматичните грешки в изпита си.

Във Фейсбук групата „Матури 2019“ вече зрелостниците са започнали и анкета, с която да определят кои въпроси съдържат двусмислица или некоректност. В челните места са

1-ва, 3-та и 5-а задача


от упражненията за слушане, в която учениците трябваше да посочат дали чутата информация е вярна, грешна или липсва в текста.

Критики отнесоха и задачите към текстовете от втория модул. Според зрелостниците объркващ е бил 37-и въпрос, в който трябва да свържат keen с to travel от текста си.

Освен онлайн петиция в групата

вече се организират и за протест


пред образователното министерство в понеделник (27 май). Предвижда се той да бъде в 15 ч.

Както „Монитор“ писа, на матурата по предмет по избор от над 40 000 зрелостници 14 494-ма избраха английски език. Вторият най-желан предмет беше биология и здравно образование, на който се явиха 10 441 абитуриенти. На трето място по избор сред зрелостниците пък бе географията. 5682-ма трябваше да направят писмена разработка на тема „Характеристика на Северен централен регион“.

По време на матурата бяха анулирани само пет изпитни работи заради преписване. Трима от нарушилите правилата са полагали изпит по география и икономика в Ружинци, Петрич и Каварна. По един случай е регистриран в София и Самоков на изпитите по английски език и философски цикъл. Така преписвачите на тазгодишните матури стават общо 16, след като на изпита по български език и литература бяха заловени 11 зрелостници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фрапиращи записи от социален дом за възрастни хора в Пловдив

Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. За това разказаха близки на пострадалите пред Нова телевизия. В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. За едно място там кандидатсват около 60 души.

Возят ги безплатно по 4921 маршрута, най-дългият е 80 км

90 000 деца пътуват до ясла и школо в съседен град (ТЕМАТА)

Возят ги безплатно по 4921 маршрута, най-дългият е 80 км

88 755 малчугани пътуват до детска градина или училище в съседен град или село. Това сочи справка на министерството на образованието за малчуганите, за които е осигурен безплатен транспорт през учебната 2019/2020 г.

Работодатели не давали ДМС-то, ако служителят е болен

Шефове жилят работници и държавата с ваучери

Работодатели не давали ДМС-то, ако служителят е болен

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред „Монитор“ секретарят по социална политика на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.