МОН предлага интегрален тест за външното оценяване

МОН предлага интегрален тест за външното оценяване

Вдигат летвата за тройка на матурата – зрелостниците трябва да изкарат 30% от точките

Външното национално оценяване в 4-и, 7-и и 10-и клас ще бъде под формата на интегрален тест от учебна 2022/2023 г. Български език и литература ще се съчетае с обществени науки, а математика - с природни науки. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Причината е, че оценяването само по два предмета не е достатъчно.

Вълчев отбеляза, че български език и литература и математика са основните дисциплини, които мерят базовите умения на учениците, но това не достатъчно. Затова е необходимо учениците да се стимулират учениците да развият по-комплексни знания и умения - по природните и по обществените науки. Според просветният министър тази промяна ще даде възможност за прилагането на казуси, които изискват комбинации от знания и умения, придобити по различните предмети.

Моделите на изпитите тепърва ще се определят от работните групи. Със сигурност за седмокласниците остава задачата за създаване на текст. „Дали ще е в този вид преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст ще се обсъжда в работна група“, обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова. Тя подчерта, че създаването на текст е ключово умение и тази задача няма как да отпадне.

Промени ще имат и в скалата за оценяване за държавните зрелостни изпити. Зрелостниците ще трябва да изкарат минимум 30% от общия брой точки, за да положат успешно матурата. За различните предмети обаче скалата може да е различна, защото и точките, които учениците могат да съберат ще бъдат различни. Така, ако скатала е 100 точки, то зрелостникът ще трябва да покрие 30. Ако максимумът от точки на изпита е под 100 точки, то учениците ще трябват да покриват по-малък минимум. Когато точките са над 100, зрелостниците ще трябва да имат повече от 30 точки. Сега „тройката“ на матурите в 12-и клас започва от 23 точки, като те отговарят на оценка 2,67 по шестобалната система. „Предлагаме „тройката“ да е от 30 точки и това е завишаване на изискванията, но считаме, че сега прагът е изключително занижен“, коментира образователният министър за причината за вдигането на летвата за успешен държавен зрелостен изпит. Този начин на оценяване ще бъде приложен за първи път след две години, когато на матура ще бъдат сегашните десетокласници. Те са първият випуск, на който вторият държавен зрелостен изпит ще е бъде по предмет, който се изучава в профилираната подготовка в 11-и и 12-и клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.