Портал на висшето образование, в който да е поместена информация за университетите и живота в града, в който са, ще стартира Министерството на образованието и науката.

Целта е с негова помощ да привлечем както българи, родени и живели в чужбина, да се завърнат в у нас, така и чуждестранни граждани, които искат да учат в страната ни сподели пред „Монитор“ зам. просветният министър Карина Ангелиева. „Порталът на висшето образование ще е като информационен поток, който да покаже университетите у нас. Всеки от тях трябва да бъде подкрепен с портфолио, за да бъде по-привлекателен“, обясни тя. В онлайн платформата няма да бъдат включени само програмите, които предлага вузът, каква е реализацията на завършилите ги, включени ли са стажове в обучението – информация, която може да бъде открита на сайта на рейтинговата система на висшите училища в България.

Двата портала ще бъдат свързани

но този на висшето образование ще представя университетите като място, на което ще се обучават студентите. „Рейтинговата система помага на студента да се ориентира какво да учи, докато с портала през университетите искаме да промотираме България като дестинация, като пространство, среда за развитие“, уточни Ангелиева. Така кандидат-студентите, които искат да живеят в кампус в близост до вуза, в който ще се обучават, могат да открият тази възможност в Американския колеж в Благоевград или в Тракийския университет в Стара Загора. Любителите на планините или морето ще могат да проучат на едно място в кои градове има условия за планински и в кои за морски туризъм. В портала за наука

ще има информация и за културния живот в градовете

какви странични занимания могат да се практикуват или къде ще намерят повече спокойствие и ще могат да се фокусират само върху следването си. „Трябва да влезеш, да прочетеш и да разпознаеш София като модерен град, в който има много изкуство и култура“, каза още зам. образователният министър.

Идеята е трябвало да се реализира много отдавна, тъй като подобни портали има в почти всички държави, смята Ангелиева. Справка на „Монитор“ показа, че в образователните портали за обучение в Англия или Холандия може да се намери информация за културата, празниците, езика, религията, времето, транспорта, местата за живеене. Така

всеки кандидат-студент може да прецени сам дали в дадена страна открива условията, които търси

За да успеем да привлечем повече чуждестранни студенти обаче, трябва да има повече възможности за чуждоезиково обучение. „Това води до промяна в обучението в самата програма, в организационния модел в дадения университет, където ще трябва да има повече смесени програми“, каза още зам.-министърът. Ангелиева подчерта, че инфраструктурата и качеството на образованието също е важно за привличането на студенти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.