МОН прави безплатен сайт за видео уроци
3

МОН прави безплатен сайт за видео уроци

Учителите ще бъдат обучени сами да правят клиповете, книжният учебник вече няма да е монополист

Безплатна електронна платформа със свободен достъп за видео уроци предвижда да разработи Министерството на образованието. Сайтът ще бъде финансиран по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и в него самите учители ще записват на клипове своите уроци. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив.

Той уточни, че ще има средства и за обучението на преподавателите, за да могат те да се справят с изработването на електронните образователни ресурси. В момента в родното онлайн пространство има само платени частни образователни платформи, при които едногодишният абонамент за видеоуроци е около 140 лева. Безплатната онлайн платформа на МОН ще бъде изключително полезна за професионалните гимназии, при които има специфични предмети и дисциплини, както и при обучението по някои езици в езиковите гимназии. „Книжният учебник няма да изчезне, но няма да бъде и монополист”, каза министър Вълчев.

Той припомни, че миналата година министерството е финансирало изграждането на wi-fi мрежи във всички училища. Останали са около 600 училища, в които мрежата ще бъде изградена към края на май. „Така че към средата на годината можем да кажем, че всички училища ще имат тази мрежова инфраструктура, която позволява ползването на персонални крайни устройства”, обясни той. По думите му учениците трябва да имат по-голям достъп до така нареченото електронно образователно съдържание. „Факт е, че учениците учат по-добре, когато използват такова съдържание. Когато виждат, а не само слушат. Когато учебният час е по-творчески”, бе категоричен Вълчев. Това е и основното предизвикателство пред днешното поколение ученици – да бъдат вдъхновени да учат. „Всички ние учим много повече извън училище и това особено важи за днешното поколение деца, които имат много повече източници на информация. Ако ги вдъхновим да се учат, дори да са пропуснали знания в училище, те ще ги компенсират, ще бъдат много по-адаптивни в днешния динамичен свят”, каза още министърът на образованието.

През следващата учебна година от МОН ще отделят средства за всяко училище у нас за разработване на собствени проекти за промяна методите на обучение и за транформация на класната стая. По проекта училищата ще могат да наемат и външни специалисти, които да влизат в класните стаи с цел повишаване интереса на учениците към образователния процес.

„Но вие може би сте видели средносрочната бюджетна прогноза, която гласувахме онзи ден. Има допълнителни 360 милиона лева за увеличение на възнагражденията на учителите. Това е много сериозен ръст. Надявам се да имаме и още средства, които ще насочим приоритетно към модернизиране на методите на обучение”, каза още Красимир Вълчев.

По думите му спирането на помощите при 5 отсъствия на учениците от класните стаи е част от процеса на засилване на санкционния механизъм. „Спирането на семейните помощи и до момента съществуваше. Това, което сега се предлага, е повече видове помощи да се спират, включително и изравнителните месечни помощи на семействата. И да се спира за повече време и за по-висока сума”, каза той. Процентът на преждевременно отпадналите ученици е около 13% в България. Тези, които се водят рискови, са около 20-22% от децата, по които работи механизмът за съвместна работа на институциите.

Целта е и родителите на рискови деца да разберат, че потомството им трябва да ходи редовно на училище, защото това е отговорност първо на семействата им. „Вече знаем статуса на всяко едно дете – дали е у нас, дали е в чужбина, къде е записано на училище. Механизмът в много голяма степен оттук нататък ще работи фокусиран върху ежедневната посещаемост. Това ни е основният проблем. Децата трябва да ходят редовно на училище”, уточни министърът на образованието. Той припомни, че тази година по националната програма за информационни и комуникационни технологии ще се финансира закупуването на електронни дневници от всички училища, които желаят. Това са права за електронни дневници с модул за задължително уведомяване на родителите. „Предоставили сме допълнително 25 милиона лева за училища и детските градини с концентрация на деца от уязвими групи. Тоест екипът да ходи по домовете, да се свързва с родителите, да им обясни, че детето трябва да е на училище”, каза още министърът на образованието. Той бе в Пловдив, където посети ЕГ „Иван Вазов”, за да се запознае с един от класовете в училището, ползващ облачни технологии при обучението.

 Повече за обучението, посредством облачни технологии, от директора на ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив Вихра Ерамян:

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.