МОН отличи изявените участници в „Хоризонт 2020“

МОН отличи изявените участници в „Хоризонт 2020“

Министерството на образованието и науката отличи най-изявените участници в програмата „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Със специални сертификати бяха наградени 16 организации в общо девет категории.

„За да спечелим и осъществим нови успешни проекти е необходима съвместна работа между науката, бизнеса и обществото. Целта ни е до 2020 година да удвоим спечелените средства от 100 милиона лева, а

до 2030 година - да привлечем 1 милиард лева

в рамките на новата програма „Хоризонт Европа“, заяви зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя подчерта, че за МОН партньорството с обществото, медиите и всички обществено ангажирани организации е от изключително значение.

За най-активен участник в консорциуми и привлякъл най-много парични средства бе отличен Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Сред научните организации сертификат бе даден на Института по Механика на БАН и фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Отличия получиха Техническият университет в София и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". За

най-активна публична организация бе посочена Столична община

а като най-популярен координатор на проект - доц. Кристина Близнакова от Техническия университет във Варна. Наградените български бизнес организации за участие в програмата са „Онтотекст“ АД, „Ендуросат“ АД, издателство „Пенсофт“ и „Идеа Консулт“ ООД. За най-активни институти на Българска академия на науките бяха определени Институтът за изследване на обществата и знанието и Институтът по информационни и комуникационни технологии. Селскостопанската академия също спечели две отличия - за Института по зеленчукови култури „Марица“ и Агробиоинститута. Най-активен по отношение на европейските политики е Медицинският университет в Пловдив.

Програма „Хоризонт 2020“ е най-голямата в областта на науката и научните изследвания не само в рамките на Европа, а в целия свят. Програмата финансира научни проекти, изследователи и иновационни разработки. Зам.-министър Ангелиева сподели с участниците, че всеки проект е важен и значим, защото изисква много труд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.