Девет учени бяха удостоени с награда "Питагор" за своите постижения. Те завоюваха отличенята в конкуренцията на 37 свои колеги.

По време на церемонията просветният министър Красимир Вълчев заяви, че програмата "Питагор" е  малка оценка на постиженията на нашите учени и начин те да бъдат мотивира  да се развиват малка оценка за тези учени. "Желая на всички ученида чувстват смисъла и удовлетворение то, от това което правят", каза той. Вълчев подчерта, че да се занимаваш с наука не е просто професия, а призвание, което изисква да отдадеш цялата си енергия.
Призовете бяха раздадени в седем категории, а победителе бяха определени от миналогодишните носители на награда "Питагор". Вълчев връчи голямата награда Питагор  за цялостен принос на проф. д. н. Красимир Димитров Данов, който бе номиниран от факултета по химия и фармация в СУ "Св. Климент Охридски". Основният му принос е в областта на математическото моделиране и създаването на оригинални математически модели.
"За мен е чест да бъда удостоен с тази награда, защото тя не се дава поради навършване на кръгла годишнина, а за научни постижения.", заяви победителят в категорията.
Голямата награда за млад учен получи д-р Ангел Джамбов, който е магистър по медицина и асистент в Катедрата по хигиена и екомедицина на Медицински университет - Пловдив. Работата му е свързана с действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората. Отключието му връчи зам. - образователният министър Карина Ангелиева, която заяви, че след следващия месец стартира портал за наука, който ще бъдат споделени всички български успехи. В него ще бъде включена и специална секция за младите учени.
Двама получиха награда от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. С приз в областта на природните и инженерните науки бяха удостоени проф. Петър Петров и проф. Даниела Йорданова.
Журито избра единодушно и двама победители в областта на медицинските науки. Зам. - образователният министър Деница Сачева връчи приза "Питагор" на проф. Надка Бояджиева и проф. Николай Лазаров на двама преподавали от Медицински университет - София.
Зам. - културният министър Амелия Гешева награди проф. Светлана Куюмджиев от института за изследване на изкуствата в областта на социалните и хуманитарните науки  Наградена не пропусна на благодари за признанието на една от най - младите области, с които тя се занимава.
За успешен ръководител на международни проекти зам. - социалният министър удостои с награда "Питагор" награди проф. Лъчезар Трайков. Медикът на година за 2018 г. заяви, че ще раздели паричната си награда между един от своите аспиранти и учени от БАН.
Образователният министър Красимир Вълчев  връчи и последния приз за колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. С наградата бе удостоена проф. Елисавета Наумова - Григорова от катедрата за клинична имунология в Медицински университет - София. Тя подчерта ролята на екипа, с който всеки учен работи за нейните постижения и сподели, че наградата е признание за развитието на клиничната имунология. Григорова посъветва младите да следват мечтите си, да бъдат устреми, да се борят и да имат куража да станат млади учени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Сливенско пропищяха от пуснат на воля добитък

Пет села на територията на Сливенска област са пропищели от поразиите, дело на пуснати на свобода стада с едър рогат добитък, на тежко е положение в котелското Медвен, призна областния управител Чавдар Божурски.

Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.