МОН отговори на Контрера за платформата по моделиране

МОН отговори на Контрера за платформата по моделиране

Образователното министерство отговори на столичния общински съветник Карлос Контрера, който по-рано попита защо учениците от 3-и и 4-и клас трябва да избират между четири пола при регистрацията си в платформата Scratch, с която работят в часовете си по компютърно моделиране. От МОН обясняват, че тя не е задължителна и досега не е имало сигнали за проблем с това.

Ето пълната позиция на ведомството:

По повод поставени въпроси Министерството на образованието и науката информира, че не отговаря на истината твърдението за разпространена в българското средно образование програма за моделиране и задължително попълване на нейна форма за регистрация. Считаме за некоректно внушението, че използването на програмата има други цели, различни от обучението на децата по предмета „Компютърно моделиране“.

Ефективното обучение по предмета не би могло да се проведе без ползването на програма за кодиране, съобразена с нивото и възрастта на учениците. В учебниците са поместени различни снимки с визуализации на дейности и стъпки при работа, като в случая е даден пример с цитираната програма, която е сред най-добрите и популярни в световен мащаб. В същото време следва да отбележим, че конкретната програма не е наложена от МОН и е една от ползваните в системата. Употребата ѝ с учебни цели не изисква регистрация от децата, а при определени задачи такава може да има, когато е направена от родители или учители при тяхно желание и с тяхно участие.

Досега в Министерството не е получавана информация и сигнал за подобен проблем. Възможно е опцията да е част от последните актуализации на програмата, като следва да се има предвид, че тя се ползва в десетки страни и не е разработена специално за България. Очевидно е, че в случая с регистрационната форма става въпрос за политика на толерантност от страна на компанията, насочена към потребители в различни страни, а не за каквито и да е други цели. МОН няма отношение към настройките, функционалностите и регистрационните ѝ форми. В тази връзка МОН не може да ги промени, още по-малко може да си позволи да преустанови обучението по предмета. Ще бъдат дадени допълнителни указания към учителите, в които ще бъде обърнато внимание, че регистрация и попълване на формата, изготвена от разработчиците на програмата, не е задължителна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.