Очакват се 1300 новоприети студенти от българските диаспори

Очакват се 1300 новоприети студенти от българските диаспори

1 300 новоприети студенти от българските диаспори очаква образователното министерство. Това посочи просветният министър Красимир Вълчев по време на изслушване на парламентарна образователна комисия.

Той уточни, че след първият етап те било около 1000. Недостиг на места имало само при мераклиите да учат медицина. Вълчев обясни, че през последните години са били увеличени стипендиите за студените от българските диаспори, като предвиждат още една стъпка. Предвижда се нов месечен бонус за учащите във вузове от семейства, чиито доходи са по- ниски от средните за България. За сънародниците ни, които са били до 12 клас в неделни училища, пък се обмисля надпланов прием от одобрения в държавните университети. Улеснение при кандидатстването пък е стартиралата тази година електронна система. Вълчев коментира, че няма как да има равнопоставеност между историческите и новите диаспори. Причината е, че няма да е коректно само защото българин е живял една година в Испания, да има възможност бъде приет с по-нисък успех от испанец. Междувременно Вълчев обясни, че увеличението от 50 млн.лв. за заплати в българските вузове ще бъде целево за една или две години и ще бъде за сметка на ръст в средствата, които се отпускат за увеличение на субсидията за качество и реализация. Към момента средната работна заплата за асистент е 850 лв, според статистиката на МОН. С увеличението се очаква стартовото възнаграждение да стане 1 300 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.