Средните училища, в които се подготвят ученици по професия, също ще получат възможността да кандидатстват за финансиране от министерството на образованието и науката за модерни лаборатории. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен.

В нея са инвестирани 60 307 лева, от които 53 707 лева са по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, а 6 600 лева са осигурени от бизнеса. „Изключително важно е да имаме повече такива лаборатории, затова предвиждаме увеличение на средствата за модернизиране на професионалното образование. Ще включим и средни училища, които имат професионални паралелки“, заяви министърът. В момента по националната програма се отпускат средства за подобряване на материално-техническата база на професионалните гимназии, но не и на средните училища, в които се обучава по професия. „Професионалното образование привлича с практичност, затова е важно да увеличим инвестициите в модерно оборудване“, подчерта Вълчев.

В новата лаборатория учениците се обучават как да контролират качеството на храни, напитки и суровини. В училището се обучават 130 ученици в направление „Хранителни технологии“ по професии „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“, „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ и „Работник в хранително-вкусовата промишленост“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Сливенско пропищяха от пуснат на воля добитък

Пет села на територията на Сливенска област са пропищели от поразиите, дело на пуснати на свобода стада с едър рогат добитък, на тежко е положение в котелското Медвен, призна областния управител Чавдар Божурски.

Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.