МОН: Няма да има редовни занятия от 13-и до 16-и април

МОН: Няма да има редовни занятия от 13-и до 16-и април

Учителите няма да провеждат редовни занятия от 13-и до 16-и април, увериха от образователното министерство. В този период учениците ще са с олекотен режим на разтоварване и ще могат да се включат в онлайн занимания по интереси, виртуално посещение на музеи, час на класа, виртуални разходни на музеи.

В сряда излезе заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се съкращава и дните от 13-ти до 16-ти стават учебни. В документа е посочено, че той се издава „поради неотложна необходимост от компенсиране на пропуснатото учебно съдържание и заниманията на учениците по време на прекъсванията на учебния процес следствие от предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19 и на други вирусни заболявания с цел осигуряване на живота и здравето на учениците, педагогическите специалисти и други служители в институциите в системата на предучилищното и училищното образование”. От това обаче не следва, че учениците ще трябва да наваксват учебен материал от началото на следващата седмица до Разпети петък. В този период продължават да важат препоръките за работа, които министърът изпрати до училищата още в понеделник, обясниха от ведомството.

В тях се посочва, че от 13-и до 16-и април (периодът на съкратената пролетната ваканция) заниманията на децата да се разнообразят и да се предостави възможност учениците да се разтоварят. Освен това, според ведомството чрез провеждането на различни дейности онлайн ще се ангажира вниманието на малки и големи и ще се спазват мерките за социална изолация. Продължителността на заниманията през следващата седмица пък не трябва да надвиша 4 часа.

Министърът препоръчва през този период учителите да организират занимания, насочени към здравното, екологичното, гражданското и патриотичното образование, безопасност на движение. Часове на класа, в които децата и педагозите да поговорят за опасностите в интернет, също са възможност.През четирите дни могат да се провеждат и дейности за преодоляване на трудностите и наваксване на пропуски в обучението с група от ученици или пък да се правят индивидуални консултации от учителите. По някои предмети като тези в областта на изкуството, технологиите и спорта също могат да се организират часове, ако по тях не са се провеждали достатъчно занимания досега. За по-големите пък е подходящо и организирането на кариерно консултиране. Периодът е подходящ и за осигуряване на психологическа подкрепа за преодоляване на наложената социална изолация и за подобряване на работата в екип.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.