МОН награждава топпедагози с форуми за иновации в чужбина

МОН награждава топпедагози с форуми за иновации в чужбина

Конкурсът е на училищно, областно и национално ниво

Топпедагозите ще представят иновативните си практики на европейски или световни образователни форуми. Те ще бъдат изпращани от министерството на образованието и науката като награда в конкурса „Иноватори в образованието“. Ведомството ще покрива разходите за участие в международните конкурси и ще подпомага организацията на презентациите.

В конкурса могат да участват най-добрите учители, директори или целият педагогически екип на дадено школо.

Те могат да бъдат номинирани в три категории.

Първата от тях е насочена към учители и педагогически екипи, които са подобрили успеха на учениците си, променили са училищната среда. Втората категория е насочена към тези преподаватели, които чрез дейности в извънучебно време и в целодневната организация са създали у учениците знания, умения и нагласи, с които са ги направили по-успешни. Номинациите в третата категория са насочени към директори и управленски училищни екипи, които са създали условия за промяна в училищния живот и нагласите на учениците.

Конкурсът се провежда в училищен, областен кръг и национален кръг. Номинациите за първия етап се правят по електронен път. Най-иновативните учители, учителски екипи, директори могат да бъдат посочвани от училищни настоятелства, родителски организации и обществени съвети на училищата, комисии за образование към общинските съвети; общински администрации, неправителствени организации със съвместни дейности с училищата, читалища, университети, спортни клубове, ученически съвети. За последния етап пък има квоти, които зависят от броя учители в областта. За населени места с до 3 000 педагози, номинациите могат да бъдат 2. За области от 3000 до 5000 учители – 3. Местата, в които преподават между 5000 и 1000 педагози в националния кръг могат да участват до 4 топпедагози. За областите с над 10 0000 учители – столицата, участниците могат да бъдат 5.

Наградите са различни спрямо етапа, до който се класират педагозите. Освен участие в международни форуми, всички отличени в националния кръг

учредяват национален клуб на иноваторите в образованието.

Те ще имат право да провеждат майсторски класове с осигуряване на обучители, да организират форуми за обмяна на опит в цялата страна и международен обмен. Отличените иновации пък ще бъдат публикувани в „Годишник на иноваторите в образованието“, за да могат да ги прилагат и други учители. Приз ще има и за училището, излъчило най-високо оценените учители, учителски екипи, директори и управленски училищни екипи. Наградите от конкурса ще бъдат връчени в началото на 2020 година на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.