МОН купува електрони дневници за 2000 училища
5

МОН купува електрони дневници за 2000 училища

2000 училища ще могат да бъдат финансирани за закупуването на електронни дневници от министерството на образованието и науката. Това съобщи просветния министър Красимир Вълчев преди да открие новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов".

"Очакваме близо 2000 да кандидатстват и да получат финансиране за електронен дневник по националната програма "Информационни и комуникационни технологии "", заяви той.
От миналата учебна година някои училища  оставиха хартиените дневници в историята и минаха на електронни. "Постепенно всички училища ще преминат на електронни дневници. Това не е задължително, но бих казал, че в по - голяма степен електроизточнизацията е неизбежна. Тя няма да се случи само по отношение на дневниците, а на цялостната административна дейност на училището ", смята Вълчев.
Всяко училище може да кандидатства за финансиране за абонамент за електронен дневник. Условието е да имат модул за уведомяване на родителите и възможност за мобилно приложение с безплатно известяване. При избор на по - скъп пакет с повече възможности, абонаментът обаче се доплащане. "Финансирането зависи диференцирано в зависимост от броя на учениците", уточни министъра. Бележниците обаче не отпадат задължително. Това е въпрос на избор на училището, като то може да има и една преходна година на електронен и хартиен дневник.
Тази година просветното министерство отпусна 801 000 лв. за ремонта на природния корпус и административнато крило на математическата гимназия. "Това е едно от четирите държавни неспециализирани училища към министерство на образованието. Бяхме пропуснали НПМГ през последните години с инвестиционните програми. Тази година се опитахме да се реваншираме и ще продължим и следващата година ", заяви Вълчев. С отпуснете средства е подменени ел. инсталацията, топло инсталацията, сложена е нова дограма и външна изолация, поставени са нови подови настилки и лед осветление. Така сградата за първи път е ремонтирана след създаването си преди 52 години, обясни зам. - директорът на математическата гимназия Нели Георгиева. Нововъведения има и в обзавеждането в класните стаи. Закупени са нови чинове и столове. За да бъде улеснена работата на учителите по математика пък, в стаите са поставени и нов иновативен модел дъски с бяла боя, които се трият лесно. Те могат да бъдат използвани и като екран и да се прожектира с проектор. "Искаме да осигурим една прекрасна съвременна работна атмосферата за нашите ученици", допълни зам. - директорът. 

По-рано просветния министър и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебната година в Първа Английска гимназия. Тя се разширява с чисто нов корпус, в който ще има 22 класни стаи, голям физкултурен салон и зала за танци. "За втора година посрещаме първия учебен ден с втора нова сграда. Най - важните инвестиции в града са за децата и образование", заяви кметът на столицата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.